Voorkomen van acute nierschade door kunstmatige beademing

Array

Patienten die kunstmatige beademing krijgen, hebben tweemaal grotere kans op het ontwikkelen van acute nierschade, wat fataal kan zijn. Kinderarts Jan Willem Kuiper zocht naar de oorzaak, zodat er in de toekomst wellicht medicijnen kunnen worden ontwikkeld die deze nierschade als gevolg van kunstmatige beademing voorkomen.

Kunstmatige beademing is veelal levensreddend, maar heeft ook bijwerkingen. Patienten die aan de beademing overlijden, overlijden meestal aan meervoudig orgaanfalen, waaronder nierfalen. Tijdens beademing hebben patienten een tweemaal grotere kans op het ontwikkelen van acute nierschade.

In zijn proefschrift beschrijft Kuiper verschillende mogelijke mechanismen die ervoor zorgen dat kunstmatige beademing tot nierschade kan leiden. Dit kan door effecten van beademing op de bloeddruk en de nierdoorbloeding. Ook is het mogelijk dat tijdens de beademing stoffen vrijkomen in de longen die in de bloedsomloop terecht komen en de nieren beschadigen. Uit literatuurstudie blijkt dat er veel potentiele effecten op de nier zijn van zogenaamde ‘mediatoren’ die vrijkomen tijdens beademing. Een mediator is een lichaamseigen stof die bij een afweerreactie van het lichaam vrijkomt. Er is echter nauwelijks onderzoek dat causale verbanden aantoont tussen beademing, mediatoren en acute nierschade.

Kuiper toonde in diermodellen aan dat beademing leidt tot een verminderde nierdoorbloeding met een verhoging van stoffen die werken op de bloedvaten in de nier. Er waren geen aanwijzingen voor ontsteking. Kunstmatige beademing bij bloedvergiftiging veroorzaakte geprogrammeerde celdood van niercellen en had verband met een verslechterde nierfunctie.

Als het enzym PARP-1 werd geremd tijdens beademing bij longontsteking bleek er sprake van verminderde celdood in de nieren en behoud van nierfunctie. Dit enzym speelt een rol bij geprogrammeerde celdood en ontsteking. Er werd tevens behoud van bloedvat-reactiviteit in de nier gevonden. Deze studies laten zien dat er mogelijkheden zijn om medicijnen te ontwikkelen die dit enzym remmen en zo nierschade voorkomen tijdens kunstmatige beademing.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

* Startdatum 14-05-2012

* Tijd 11.45

* Locatie Aula

* Titel Mechanical Ventilation and Acute Kidney Injury

* Spreker J.W. Kuiper

* Promotor prof.dr. A.B.J. Groeneveld prof.dr. R.J.B.J. Gemke

* Onderdeel VU medisch centrum

* Wetenschapsgebied Medisch

* EvenementtypePromotie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen