Brandwondenarts zet 50.000 vrijwilligers in tegen ‘foute schapindeling’ BBQ producten

Array

Levensgevaarlijke brandbare vluchtige vloeistoffen zorgen voor ‘zomerse brandwonden slachtoffers’
Dat zomerse activiteiten een keerzijde hebben laten de cijfers van de brandwondencentra hard en duidelijk zien. Met name het aantal brandwondenongevallen door bio-ethanol, spiritus en benzine neemt de laatste periode weer toe. De eerste slachtoffers van het jaar zijn helaas alweer gemeld. Vooral het onveilig aansteken van een BBQ is een grote veroorzaker van brandwonden bij – vaak jonge – slachtoffers. Jos Vloemans, brandwondenarts in Beverwijk, ziet de komende zomerse periode dan ook niet zonnig in.

In 2011 steeg het aantal ongevallen met brandbare vluchtige vloeistoffen ten opzichte van 2010 vooral in de zomerperiode. Gemiddeld tellen alleen al de drie brandwondencentra jaarlijks méér dan 100 opnames na een ongeval met brandbare vluchtige vloeistoffen. Zij zijn hiermee verantwoordelijk voor meer dan 20% van alle opnames van de drie brandwondencentra. Vloemans, brandwondenarts in het Brandwondencentrum van Beverwijk, ziet deze stijging met lede ogen aan en roept op tot actie. “Ik houd mijn hart vast voor 2012. Ik pleit dan ook voor een landelijke actie.  Met een beetje opletten kunnen we samen het aantal brandwondenslachtoffers verminderen, aldus Vloemans.

 

Aanpak probleem winkelvloer via 50.000 vrijwilligers

Vloemans vraagt aan de start van de zomerperiode extra aandacht voor dit groeiende probleem. Samen met de Stichting Kind en Brandwond en de Nederlandse Brandwonden Stichting lanceert hij de actie: Stopbrandwonden.nl. Het is met name de rol die supermarkten, tuincentra en andere winkels spelen, waar de actie haar pijlen op richt. Nog te vaak worden gevaarlijke brandbare vloeistoffen zoals spiritus, brandgel en bio-ethanol regelmatig dichtbij barbecueproducten geplaatst. Voor de klant lijkt het erop dat deze brandbare vloeistoffen een goede en makkelijke mogelijkheid zijn om de BBQ aan te steken. De waarheid is echter dat de risico’s enorm zijn. Een steekvlam kan zéér ernstige gevolgen hebben. De actie vraagt aan ruim 50.000 vrijwilligers van beide stichtingen om op te letten en winkels met een ‘foute schapindeling’ aan te geven via de actiesite stopbrandwonden.nl. Tegelijkertijd wordt de winkeliers kosteloos voorlichtingsmateriaal aangeboden over veilig barbecueen en het gebruik van aanmaakblokjes gepromoot.

 

Keren van het tij in zomer 2012

De Stichting Kind en Brandwond en de Nederlandse Brandwonden Stichting hopen met deze landelijke actie op een drastische vermindering van het aantal ongevallen met brandbare vluchtige vloeistoffen ten opzichte van het gemeten aantal in 2011. Hopelijk dringt dit jaar het besef door dat je een barbecue NOOIT aansteekt met een brandbare vloeistof, maar met aanmaakblokjes.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen