Gezond Zorgen Scenario beschikbaar in Utrecht-Overvecht

Ín de nieuwsbrief van het Julius Centrum en op deze site  stond onlangs  het bericht met de kop ‘COPD zorgprogrammaleiders, zijn jullie goed bezig’?.  Klik hier voor dit bericht. In dit bericht betwijfelde ik de noodzaak van standaard zorgprogramma’s die op een specifieke ziekte zijn gericht. Jacqueline van Riet reageerde op dit bericht. Zij is huisarts in Utrecht-Overvecht. Haar ideeen over ZZ (Zorg en Ziekte) en GG (Gezondheid en Gedrag) kregen grote bekendheid via het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) met de titel ‘Zorg voor je gezondheid’. Klik hier voor deze nota.

Zij voerde deze ideeen uit in de achterstandswijk Overvecht-Zuid. Van Riet mailt het volgende: ”In Overvecht herkennen we dat enkelvoudige ketenzorg alleen niet volstaat bij de complexiteit zoals je die schildert. Ik deel je mening ‘ Wellicht is het beter case managers te bekostigen die bij elke chronische zieke zorgbehoeften en co-morbiditeit inventariseren en een individueel, maar wel multidisciplinair zorgplan opstellen?. In de Huisartsenkliniek/Overvecht Gezond hebben we een ‘Gezond Zorgen’ scenario ontwikkeld, bestaande uit de volgende elementen: Gezondheidsrisicomanagement (dashbord in Huisarts Informatie Systeem incl. een zorgkaart van de patient), de tandem huisarts verpleegkundige en de aanwezigheid van verwachtingmanagement. In de praktijk werkt het. Iedereen blij, huisarts, paramedici en de complexe patient zelf.Op dit moment willen we de verbinding leggen naar de wetenschap. Tot zover deze update uit Overvecht.’. Tot zover  Van Riet.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen