Een audit voor elk sterfgeval in ambulancezorg of spoedzorg; mee (on)eens

De patientenzorg rond elk kind dat na ten minste 36 weken zwangerschap doodgeboren ter wereld komt,  vormt onderwerp van een audit. Die vindt plaats volgende de regels van de  Stichting Perinatale Audit Nederland (PAN) (zie: www.perinataleaudit.nl). Aan die besprekingen nemen soms wel vijftig gynaecologen en verloskundigen deel. De besprekingen hebben effect.  Sinds ze verplicht zijn,  daalt de perinatale sterfte.

Dit bericht haalde enkele maanden volop de massamedia. De perinatale audit kwam uitgebreid aan de orde op een bijeenkomst  op 9 mei van de Julius masterclass Geïntegreerde Geboortezorg. In de wandelgangen kwam het voorstel naar voren om het  PAN-model te gebruiken bij sterfgevallen in de algemene spoedzorg. Voor drie typen patienten is auditing zinvol. Dat is bij sterfgeva1len na 1. een CVA 2. een hartstilstand  of 3. een hartinfarct. Er bestaat nog steeds bij deze ziektebeelden vermijdbare sterfte, net als in de geboortezorg. Lezer, werk jij in de spoedzorg?  Is de Pan een voorbeeld voor jouw sector? Tot zover dit bericht. Op het nationale spoedzorgcongres op donderdag 15 november bespreekt ondergetekende de kwaliteit van de spoedzorg. Dan komt vermijdbare sterfte aan de orde. Klik hier

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen