Friesland Voorop en Friesland Achterop

Op dinsdag 8 mei besloot het bestuur van het Ziekenhuis Sionsberg te Dokkum om te stoppen met het aanbieden van verloskundige zorg. Zij deed dat om financiele redenen. Door dit besluit gaat ten eerste de sterfte van te vroeg geboren kinderen omhoog in  de regio Noord-Friesland. Immers uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat langere reisafstand naar het ziekenhuis leidt tot hogere sterfte. De sluiting in Dokkum leidt tot verlenging van de afstand met circa 25 kilometer om Leeuwarden  te bereiken. Ten tweede verdwijnt in Noord Friesland de thuisbevalling. Het is onverantwoord die te bieden zonder een nabij gelegen ziekenhuis als achterwacht bij onverwachte complicaties tijdens de baring.

Deze kwestie vormde op 9 mei een onderwerp van wandelgang-discussie vóór de vergadering van de Stuurgroep Friesland Voorop. Deze groep  buigt zich over de lange toekomst van de somatisch curatieve zorg in Friesland. Ondergetekende maakt deel uit van deze groep (namens de Friese patientenverenigingen) evenals alle stafvoorzitters en bestuursvoorzitters van de vijf Friese ziekenhuizen. Zorgverzekeraar De Friesland heeft de Stuurgroep in het leven geroepen en veel steun hiervoor ontvangen. Zij laat zich hierbij helpen door ijverige medewerkers van KPMG Plexus. Kortom over Friesland Voorop niets dan goeds. Toch is het frusterend om aan de vergadertafel uitgebreid over de lange termijn te spreken met hoopvolle ideeen over ketenzorg, populatiegeboden bekostiging en zelfmanagement, terwijl intussen voor diezelfde lange termijn de perinatale sterfte moet stijgen en thuisbevallen in Noord-Friesland verdwijnt.  Een stuurgroeplid vatte het dilemma vóór de vergadering samen met de vraag: zijn wij nou een project Friesland Voorop of Friesland Achterop?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen