Gynaecoloog beledigt eerstelijnsverloskundigen

Array

‘Thuis bevallen is hartstikke mooi, maar het is afgelopen met de flauwekul’, deze woorden sprak de Leidse hoogleraar gynaecologie Jan van Lith uit in de Volkskrant van woensdag 9 mei. Hij is lid van het vooraanstaande landelijke College Perinatale Zorg (CPZ). Binnen deze instantie beheert hij  de zware portefeuille Kwaliteitsbeleid. Zijn uitspraak kwam uitgebreid aan de orde in de Julius masterclass voor leidinggevenden in  de geboortezorg.

Ondergetekende gaf aan deze groep op 10 mei gedurende vier uur les over kwaliteitsbeleid. Kwaliteitsexperts als Donabedian, Porter en Schellekens passeerden de revue. Ook de uitspraak van Van Lith  was leerstof. Cursisten  vroegen mij wat ik daarvan vond. Mijn antwoord bestond uit vier delen: 1. Professionals in vooraanstaande instanties in de zorg moeten zich onthouden van polariserende uitspraken. Burgemeester Cohen is hun voorbeeld. Zij moeten de boel een beetje bij elkaar houden. 2.  Het woord flauwekul is beledigend voor eerstelijnsverloskundigen. Hij had in bovenstaande uitspraak dit woord kunnen vervangen door bijvoorbeeld ’traditie’. 3. De uitspraak is onjuist. Ik ken uitstekende transmurale, innovatieve voorbeelden uit Roosendaal en Amsterdam-Oost waar thuisbevallingen hun plek behouden. 4. Ik ken Jan van Lith goed. Hij is een hartelijke, bevlogen en intelligente man. Oordeel niet te hard. Zelfs hoogleraren gaan wel eens in de  fout. 

Tot zover dit bericht. In de Julius Masterclass Kwaliteit en Financien van zorg die in september van start gaat komt kwaliteit van zorg uitvoerig aan de orde, met name de verschillen daarin voor de eerstelijn en de tweedelijn. Ook is het omgaan met massamedia een onderwijsthema. Klik hier voor meer info.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen