Stichting Roparun steunt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Array

Stichting Roparun stelt vanuit de opbrengst van de Roparun 2012 een bedrag van 15.000 euro ter beschikking aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het ziekenhuis gaat het bedrag gebruiken voor de aanschaf van een derde hoofdhuidkoeler. Een hoofdhuidkoeler wordt gebruikt voor, tijdens en na een chemokuur. Door deze koeler stijgt de kans op haarbehoud. Patienten die kiezen voor de hoofdhuidkoeler maken dan ook minder vaak gebruik van een pruik of vervangend hoofddeksel.

Het Catharina Ziekenhuis biedt hoofdhuidkoeling al een groot aantal jaren aan. Vooral vrouwen met borstkanker maken er gebruik van. Door koeling wordt de doorbloeding van de haarwortels minder en de stofwisseling wordt verlaagd. De chemotherapie komt hierdoor minder op deze plek, de beschadiging van de haarwortels door cytostatica wordt verminderd en daarmee ook de haaruitval.

Kwaliteit van leven verbeterd
Recente Nederlandse onderzoeksresultaten laten zien dat patienten het haarbehoud in 50 tot 70 procent van de gevallen als een succes ervaren. “We horen van patienten die er baat bij hebben gehad, dat ze zich tijdens de chemo-behandeling niet ziek hebben gevoeld. De ziekte was niet zichtbaar. Dat hebben ze als prettig ervaren en heeft de kwaliteit van leven verbeterd”, aldus teamleider Coby Verschuren van de Dagbehandeling Oncologie. De derde hoofdhuidkoeler is dan ook een mooie aanwinst voor haar afdeling. “We zien steeds vaker dat mensen specifiek voor ons ziekenhuis kiezen, omdat we deze behandeling kunnen aanbieden. We hebben er dan ook aardig wat ervaring mee.”

Roparun
De Roparun is een loopevenement van 520 kilometer waarbij mensen in teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Op zaterdag 26 mei gaat in Parijs en Hamburg de 21e editie van de Roparun van start. De finish is op 28 mei (2e Pinksterdag) op de Coolsingel in Rotterdam.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen