De rol van het brein bij chronische pijn

Array

Chronische pijn na een operatie komt vaak voor. Welke rol speelt het brein bij het ontstaan van deze chronische pijn? Acute postoperatieve pijn gaat gepaard met een toegenomen gevoeligheid van de huid voor bepaalde prikkels rondom het operatiegebied. Deze gevoeligheid van de huid ontstaat ook na hoogfrequente stimulatie (HFS) van bepaalde zenuwen. Ook de reactie van het brein, na toediening van prikkels in dit gebied, is groter. Wanneer dezelfde soort prikkels worden aangeboden aan patienten met chronische pijn blijkt hun brein ook meer aandacht te geven aan deze prikkels.

Dit toont onderzoek van Emanuel van den Broeke bij vrouwen die chronische pijn hebben na geopereerd te zijn voor borstkanker. Wanneer er géén prikkels gegeven worden, dan is de hersenactiviteit van deze chronische pijnpatienten óók anders dan bij patienten zonder pijn. Door middel van EEG zijn er dus allerlei veranderingen in de hersenen waar te nemen bij mensen na acute pijn, maar ook bij chronische pijn.

woensdag 16 mei 2012

Tijd
10:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
de heer drs. E.N. van den Broeke

Promotors
prof. dr. K.C.P. Vissers, prof. dr. G.J. Scheffer

Copromotors
dr. O.H.G. Wilder-Smith, dr. C.M. van Rijn

Titel promotie
Cortical sensory processing in experimental and clinical models of persistent pain. EEG studies in healthy volunteers and patients

Biografie
Emanuel van den Broeke (Dongen, 1979) studeerde Psychologie in Nijmegen, met als specialisatie Biologische Psychologie. In 2007 startte hij zijn promotieonderzoek op de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience. Momenteel is hij postdoctoraal onderzoeker op de afdeling Heelkunde van het UMC St Radboud.

bron: RU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen