Eerste hoogleraar voor behandelen van foetussen

Door het uitspreken van zijn intreerede ‘Komt een foetus bij de dokter’ op maandag 14 mei is prof. dr. Dick Oepkes nu officieel de eerste hoogleraar foetale therapie in Nederland.

Foetale therapie houdt in dat aandoeningen al worden behandeld als het kind nog in de baarmoeder zit. “Sommige aandoeningen kun je het beste al voor de geboorte behandelen”, aldus Oepkes. Voorbeelden daarvan zijn bloedarmoede bij de foetus, sommige hartafwijkingen en het tweelingtransfusiesyndroom (TTS), waarbij de ene helft van de tweeling te veel bloed krijgt en de andere te weinig.

Europese centralisatie
Uit heel Nederland worden moeders met foetussen met TTS en aangeboren afwijkingen naar het LUMC verwezen. “Zij hebben complexe, weinig voorkomende behandelingen nodig. Dat soort zorg kun je het beste in één landelijk centrum aanbieden”, aldus Oepkes. In een samenwerkingsverband met het Karolinska Instituut in Zweden en het Universiteitsziekenhuis in Leuven wordt voor enkele complexe, weinig voorkomende foetale behandelingen zelfs gestreefd naar Europese centralisatie. Ook wetenschappelijk onderzoek wordt gezamenlijk verricht. “De grenzen zijn open”, zegt Oepkes, “taal, verzekering en reisafstand zijn zelden een probleem”. De visie van alle drie topcentra is dat de best mogelijke zorg voor de zwangere en haar foetus centraal moet staan.

bron: LUMC

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen