Capsules met lactobacillen goed alternatief voor blaasontsteking

Het Nederlands Dagblad bericht dat capsules met lactobacillen  als alternatief kunnen dienen voor antibiotica bij een blaasontsteking. Ze zijn iets minder effectief, maar het verschil is niet heel groot. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van het AMC en het Maastricht UMC. Ruim 250 vrouwen die in de menopauze zijn werden getest.

Bij lactobacillen treedt geen resistentie op, terwijl dat bij antibiotica een groot probleem is. De deelnemende vrouwen hadden voor het onderzoek gemiddeld zo’n zeven urineweginfecties per jaar. Dat daalde naar 2,9 bij het gebruik van antibiotica en naar 3,3 bij de lactobacillengroep.

”Lactobacillen doen het dus minder goed dan antibiotica”, zegt Suzanne Geerlings van het AMC, die samen met Marielle Beerepoot de leiding had over het onderzoek. “Maar de resultaten liggen erg dicht bij elkaar en er treedt geen resistentie op tegen de lactobacillen.”

Dat was bij antibiotica wel het geval. Een maand nadat de vrouwen ermee waren begonnen, was tachtig tot 95 procent van de blaasontsteking veroorzaakende E.colibacterien resistent geworden.

Bron: Nederlands Dagblad

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen