Medicijn verbetert uitkomsten PTSS-behandeling bij sommigen

Wanneer exposure-therapie, een veelgebruikte behandeling bij posttraumatische stressstoornis (PTSS), wordt gecombineerd met een dosis van de NMDA-receptoragonist d-cycloserine (DCS), leidt dit tot betere uitkomsten, maar enkel bij patienten met ernstige klachten. Dat melden Rianne de Kleine en collega’s van de Radboud Universiteit Nijmegen in Biological Psychiatry (2012; epub 3 april).

Bij angststoornissen als PTSS is exposure-therapie, een behandeling gericht op het herbeleven van een traumatische ervaring, een effectieve therapie. Er zijn aanwijzingen dat de combinatie van DCS en exposure leidt tot een intensievere herbeleving en zodoende een beter effect. De Kleine et al. bestudeerden dit voor het eerst in een gerandomiseerd onderzoek waarin 67 patienten met PTSS werden behandeld met exposure-therapie. 34 patienten kregen voorafgaand aan de 10 geplande sessies 50 mg DCS, de 33 anderen kregen placebo.

Hoewel de algehele resultaten geen therapieversterkend effect van DCS lieten zien, leidde de combinatie bij een aantal patienten wel tot een beter behandelresultaat. Het bleek dat enkel de patienten die alle geplande sessies hadden gevolgd, en waarbij de klachten bij aanvang van de behandeling ernstiger waren, baat hadden bij de combinatie van het medicijn en exposure-therapie. Bij de patienten bij wie de klachten al na enkele sessies verbeterden en die daardoor relatief snel stopten met de behandeling, zagen de onderzoekers geen voordelig effect.

Mogelijk is de combinatie van DCS en exposure een optie voor PTSS-patienten die symptomatisch blijven na een 1e behandeling, opperen De Kleine en collega’s.

Bron: NTvG (Bijdrage: Twan van Venrooij.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen