De jarenlange pijn van een kind na fysieke en emotionele mishandeling

Array

Onlangs is het boek Het Juk van de Schijn van Eveline Kubbenga uitgekomen. Hierin beschrijft zij in korte verhalen de fysieke en emotionele mishandelingen die zij in haar kinderjaren heeft moeten ondergaan. Niet alleen de pijn van de mishandeling door haar moeder wordt beschreven. De advocaat Mr. Eveline Kubbenga legt in haar boek vooral de nadruk op de emotionele schade die haar vele jaren heeft achtervolgd.

Door oneindig veel sessies psychotherapie is Kubbenga uiteindelijk in staat gebleken de pijn van destijds een plaats te geven. ‘Het is me gelukt mijn eigen IK terug te vinden, en ik wil de wereld laten weten hoe schadelijk onopzettelijke kindermishandeling kan zijn.

‘ Het boek Het Juk van de Schijn is onlangs op de markt verschenen en is te bestellen onder het ISBN-nummer 978-94-6203-004-6.

Het schijnbaar gelukkige gezin
Van buiten lijkt het allemaal zo mooi. Afkomstig uit een welgesteld middenklasse milieu en dan ook nog eens werkzaam als succesvol advocaat. Hoezeer kun je je leven op de rails hebben. Of toch niet? De schijn van het ideale gezin tot aan de voordeur, zoiets. Kubbenga doet een boekje open over dat wat verborgen had moeten blijven. Ze beschrijft haar moeilijke jeugd en hoe zij haar problemen heeft weten te overwinnen. Het gaat over het juk van de uiterlijke schijn, de schijnwereld waarin zij de rol van gelukkige dochter had te spelen.

Het verhaal zal voor velen herkenbaar zijn. Zeker voor elke vrouw met een moeder die er niet helemaal kon zijn voor haar dochter. Maar ook voor degenen die als kind fysiek geweld van ouders hebben moeten ondergaan, zal het een hart onder de riem zijn. De ambivalente gevoelens tegenover haar moeder blijven Eveline tot op heden parten spelen. Dankzij psychotherapie heeft ze er gelukkig mee leren omgaan. Maar de pijn van de fysieke en emotionele mishandeling zal zij altijd bij zich dragen.

Eveline Kubbenga vertelt over haar boek: ‘In mijn boek beschrijf ik enkele korte en wat langere autobiografische gebeurtenissen en mijmeringen. Vanaf het heden kijk ik telkens terug naar de gebeurtenissen van toen. Meningen en gevoelens van vroeger en nu wisselen elkaar af. Het boekje eindigt met een brief aan mijn broer, waarin ik ‘m vraag hoe hij de slaag heeft ervaren. Ondanks het beladen onderwerp is het me gelukt om de verhalen enigszins draaglijk te houden en lezen ze vlot weg.’

Het leven betekent keuzes maken; voor jezelf of voor de sociale groep waarin je wilt verkeren. Eveline heeft steeds weer voor zichzelf gekozen en daardoor haar jeugd overleefd.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen