Kleinste stijging in zorgkosten bij geneesmiddelen

Array
Dit is een origineel bericht van Napco UA

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat opnieuw de kosten in de zorg zijn gestegen. In vergelijking met 2010, werd in 2011 3,2% meer uitgegeven aan de Zorg. De kosten voor geneesmiddelen stegen echter met slechts 1,6%.Dit is heel laag, zeker wanneer we dit vergelijken met de uitgavenstijging voor huisartsenzorg van 8%Van alle zorgkosten, stegen daarmee de uitgaven voor geneesmiddelen het minste. Dat is extra opmerkelijk, omdat – zoals het CBS ook vaststelt – de gemiddelde prijs van geneesmidden stijgt doordat er steeds meer dure geneesmiddelen op de markt verschijnen. Zonder deze dure geneesmiddelen zouden de uitgaven voor medicijnen zelfs in het afgelopen jaar afgenomen zijn.Opnieuw komt daarmee ook de vraag aan de orde of de overheveling van dure medicijnen, vanuit de goedkope eerste lijn naar de veel duurdere tweedelijns ziekenhuiszorg per 1 januari 2012 een kostenverlaging voor de uitgaven aan geneesmiddelen gaat betekenen of dat juist daardoor de kosten zullen stijgen.

Met vriendelijke groet, namens de Napco/BOA,
Huub Derksema, voorzitter

Nederlands apothekers Coöperatie/Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers, Napco/(BOA)
NAPCO/ BOA behartigt de belangen van de zelfstandig gevestigde apotheker. De stichting zet zich in voor hoogstaande farmaceutische zorg en een gezonde bedrijfsvoering in de apotheek, nu en in de toekomst. Napco/BOA voorziet in deze brede belangenbehartiging wegens de steeds verdergaande ketenvorming in de branche en een toenemend aantal nieuwe toetreders. Napco/ BOA telt op dit moment ruim 700 zelfstandige aangesloten apothekers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen