Combinatietherapie tegen CLL veelbelovend

Array

Chronische lymfatische leukemie (CLL) kan mogelijk aanpakt worden door combinatie van chemotherapie met anti-CD20-antilichamen. De combinatie geeft veel celdood in CLL-cellen, zelfs als die cellen resistent zijn voor alleen de chemotherapie.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van Margot Jak waarbij ze twee typen anti-CD20-antilichamen onderzocht.

Antilichamen
Jak keek met name naar de manier waarop binding van die antilichamen aan CLL-cellen leidt tot directe celdood. Beide antilichamen weten de gangbare manieren te omzeilen waarop CLL-cellen zich resistent maken tegen apoptose. Helaas brengen CLL-cellen slechts lage hoeveelheden CD20 tot expressie, waardoor de cellen toch relatief ongevoelig zijn voor celdood door anti-CD20-antilichamen.

Micromilieu
Daarnaast onderzocht Jak het effect van signalen uit het micromilieu, de omgeving van CLL-cellen, op de gevoeligheid voor verschillende anti-CD20-antilichamen.

Niet te genezen
CLL kenmerkt zich door een ophoping van kwaadaardige B-lymfocyten in bloed, lymfeklieren, milt en beenmerg. driekwart van de nieuwe gevallen wordt gediagnosticeerd bij patienten boven de 50 jaar. Hoewel CLL over het algemeen als niet te genezen wordt beschouwd, schrijdt de ziekte doorgaans langzaam voort, soms zelfs over tientallen jaren.

Proefschrift
Margot Jak promoveerde 24 april op haar proefschrift ‘Microenvironment and anti-CD20 based therapies in CLL

Bron: Artsennet/Universiteit van Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen