Uitspraak rookverbod horeca: gezondheid verliest

Op 16 mei j.l.deed de rechter uitspraak in de rechtszaak van Clean Air Nederland (CAN) tegen de staat over de uitzondering voor kleine cafés op het algeheel rookverbod in de horeca. De rechter heeft besloten dat op juridische gronden de wettelijke uitzondering op het rookverbod voor café’s  kleiner dan 70 m2 juist is. CAN overweegt ion hoger beroep te gaan tegen deze levensgevaarlijke uitspraak.

Maar gezondheid verliest! De uitzondering binnen de tabakswet voor de kleine horeca blijft bestaan. Dat is slecht nieuws voor veel werknemers in de horeca en voor bezoekers van de horeca die nu nog vaak in de rook staan. Het signaal dat roken hoort bij uitgaan blijven we zo aan onze kinderen meegeven.

Internationaal is er brede consensus dat een algeheel rookverbod in de horeca vanzelfsprekend is, gezien de grote schade die meeroken aanricht. Met de keuze van het demissionaire kabinet loopt Nederland hierin achter en biedt de horeca nu aan veel werknemers en bezoekers in de horeca geen veilige omgeving. We vertrouwen er op dat een nieuw kabinet wel een gezonder beleid neerzet, durft te kiezen voor een consequent rookverbod in de horeca en zich niet laat intimideren door de tabaksindustrie.

STIVORO betreurt deze uitspraak ten zeerste, omdat het de indruk wekt dat de Nederlandse staat correct heeft gehandeld. Dat is misschien alleen op juridische gronden. Voor de gezondheid betekenen de keuzes van het demissionaire kabinet op het rookdossier vrijwel allemaal een grotere bedreiging:

– Wettelijke uitzondering op rookverbod kleine horeca
– Stopzetten vergoeding voor medicinale ondersteuning bij stoppen met roken
– Stopzetten voorlichtingscampagnes
– Afbraak van kennisniveau en kennisinfrastructuur door herverdeling en vermindering van activiteiten in tabaksontmoediging

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen