Jonge Huisartsen pleiten voor structurele keuzes in financiering gezondheidszorg

In een opinieartikel pleiten De Jonge Huisartsen voor structurele keuzes in de gezondheidszorg betaalbaar te houden. In het Lenteakkoord zien zij hiervoor weinig aanknopingspunten.

De Jonge Huisartsen is een samenwerkings-verband van LOVAH, Generation Next en LHV-afdeling Wadi. De Jonge Huisartsen verenigt een nieuwe generatie huisartsen om met initiatieven, alternatieven en kritische kanttekeningen via politiek en publiek debat invloed uit te oefenen op beleidsvorming in de gezondheidszorg. Het doel is de rol van de huisarts waarborgen als poortwachter, regisseur en vertrouwensarts voor alle patienten in Nederland.

Slimmer
‘Ook wij als Jonge Huisartsen zien dat er maatregelen moeten worden genomen om op korte termijn bezuinigingen te realiseren. Maar er zijn andere, slimmere maatregelen mogelijk, die de waardevolle poortwachtersfunctie van de huisarts bestendigen, ons zorgsysteem versterken én voor de broodnodige bezuinigingen zorgen.’

Financieringsmodel
De Jonge Huisartsen stellen een aantal maatregelen voor, maar de echte oplossing van het zorgvraagstuk vraagt volgens hen om structurele keuzes, om te beginnen het anders inrichten van de financieringsstructuur: ‘Het huidige financieringsmodel is te complex en zorgt voor verkeerde prikkels. Voor de huisartsenzorg wordt op een andere manier betaald dan voor ziekenhuiszorg. Als dat meer op één lijn georganiseerd zou zijn, dan zou het interessanter zijn voor zorgverzekeraars om meer zorg door huisartsen te laten doen, want deze is veel goedkoper.’
Bron:Arts&Apotheker/LHV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen