Ouderenzorg presteert onvoldoende

In het algemeen is er weinig verband tussen uitgaven aan en prestaties van de publieke sector. Een efficiente inrichting van de publieke sector heeft meer invloed op de resultaten dan de hoeveelheid geld die er aan wordt besteed. De publieke sector van Nederland is met 53% van het BNP iets groter dan gemiddeld. In de Scandinavische landen, Japan en Zwitserland presteert de publieke sector relatief het best. Noorwegen scoort het hoogst met het rapportcijfer 6,7. Nederland hoort bij de zeven best presterende landen. Op de meeste terreinen weet de publieke sector in Nederland goede prestaties te bereiken. Nederland scoort over alle sectoren gemiddeld een 6,1.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ‘Countries compared on public performance. A study of public sector performance in 28 countries’. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) bracht het uit op 9 mei. Op het gebied van de gezondheidszorg scoort Nederland onder het gemiddelde met een ruime 4,5. Prestaties van de gezondheidszorg in dit onderzoek worden gemeten in termen van gezondheid (levensverwachting en gezonde levensverwachting). In de zorg zien we dat Nederland nu al relatief veel geld uitgeeft aan langdurige zorg, terwijl de vergrijzing hier minder ver is gevorderd dan in andere landen. Er wordt in Nederland vooral relatief veel uitgegeven aan intramurale zorg, terwijl in andere landen ouderenzorg vaak bestaat uit thuiszorg. Wil jijzelf het rapport lezen? Klik dan hier. Tot zover dit bericht. Op vrijdag 29 juni houden Vilans en de Julius Academy hun jaarlijkse, brede congres over geïntegreerde zorg aan chronisch zieken. Dan komen ook de prestaties van ouderenzorg en chronische zorg aan de orde. Wil jij naar dit congres? Klik dan hier.

Guus Schrijvers

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen