Minimaal invasieve slokdarmoperatie op korte termijn beter

Patienten met een resectabele slokdarmtumor hebben de eerste 2 weken na een minimaal invasieve oesofagectomie minder longinfecties dan patienten die een transthoracale oesofagectomie ondergaan. Dit blijkt uit onderzoek van Surya Biere (VUmc) en collega’s in The Lancet (2012; epub 1 mei).

De auteurs includeerden 115 patienten met oesofaguskanker uit 5 ziekenhuizen in Nederland, Spanje en Italie. Van hen ondergingen er 56 een open oesofagectomie via een thoracotomie en 59 een minimaal invasieve scopische ingreep. De preoperatieve behandeling ─ chemoradiatie, voedingsadviezen en fysiotherapie ─ was voor beide groepen gelijk.

In de thoracotomiegroep ontwikkelden 16 patienten (29%) binnen 2 weken een longinfectie, in tegenstelling tot 5 patienten (9%) in de thoracoscopiegroep (relatieve risico (RR): 0,3; 95%-BI: 0,12-0,76). Andere voordelen van de minimaal invasieve slokdarmoperatie waren minder bloedverlies tijdens de operatie, minder pijn in de eerste 10 dagen na de ingreep en een kortere verblijfsduur in het ziekenhuis. Patienten in de thoracotomiegroep hadden vaker stembandverlammingen; andere complicaties verschilden niet tussen de 2 groepen. De 30-dagen- en ziekenhuismortaliteit waren laag en verschilden ook niet.

De auteurs denken dat buikligging, die vereist is bij de minimaal invasieve methode, bijdraagt aan het gunstige resultaat van de techniek. Ook collaberen de longen niet zoals bij een thoracotomie. Natuurlijk draagt ook de grootte van de wond bij aan het infectierisico. De onderzoeksgroep gaat in de toekomst analyseren of patienten na een scopische slokdarmresectie ook sneller herstellen.

Bron: Arts&Apotheker/NTvG(Bijdrage: Christel van Dongen.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen