Boek Een vitale toekomst gelanceerd

Tijdens het Zorgvisiecongres Een vitale toekomst op 22 mei jl. werd het nieuwe boek Een vitale toekomst gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door Dirk Jan Bakker, een van de redactieleden, overhandigd aan Hans Kamps, kroonlid van de SER. Daarnaast gaven vele prominenten, waaronder Ab Klink, hun visie op de toekomst van de gezondheidszorg.

Presentatie
Tijdens de presentaties werden verschillende kanten van de gezondheidszorg belicht; vergrijzing en de daarmee gepaard gaande verzwaring van de ouderenzorg, de financiele kant van de zorg en hoe de politiek die kosten in 2040 zou moeten opvangen, en hoe zorgaanbod en zorgvraag met elkaar in evenwicht gebracht kunnen worden. Al deze onderwerpen komen ook aan de orde in het gepresenteerde boek Een vitale toekomst: onze gezondheidszorg in 2040.

Politieke noodzaak
Met het boek Een vitale toekomst willen de samenstellers de discussie op gang brengen in de politiek. Dirk Jan Bakker, een van de samenstellers: ‘Het is geen somber boek, we hebben gepoogd een kleurrijk en visionair beeld te schetsen van alle mogelijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg. We geven aan het slot van het boek ook onze eigen visie en komen tot drie mogelijke strategieen om de zorg vitaal te houden’. Bakker vindt dat de politiek moet zoeken naar een langetermijnoplossing en verder moet kijken dan een gemiddelde regeringsperiode. ‘Daarmee voorkomen we dat we in 2040 een situatie krijgen waarin alle Nederlanders ofwel zorg nodig hebben, ofwel zelf in de zorg werkzaam zijn.’

 

Professor Maarten Verkerk, voorzitter van VitaValley, bepleitte aan het slot van de conferentie een intensief samenspel tussen overheid, verzekeraars, zorgaanbieders en patienten. ‘Deze spelers hebben elkaar nodig, om vanuit ieders afzonderlijke verantwoordelijkheid in gezamenlijkheid zorg te dragen voor een houdbaar zorgsysteem’, aldus Verkerk.

 

Een vitale toekomst
Het boek is een waaier van essays, alle vanuit een andere invalshoek geschreven, zoals dementiezorg nieuwe stijl, de e-revolutie, de rol van mantelzorg, de noodzakelijke groei van de beroepsgroep van zorgprofessionals en de ontwikkeling van nieuwe business modellen. Dit alles geschetst tegen een achtergrond waarin de demografie van Nederland sterk verandert en de maatschappelijke ontwikkelingen een grote vlucht nemen.

 

Must-Read
Vitale toekomst is een toegankelijk te lezen boek en is een must-read voor politici, beleidsmakers, leidinggevenden in de zorg en iedereen die op maatschappelijk of professioneel gebied iets te maken heeft met de gezondheidszorg.

 

Stichting VitaValley, die zich onder andere inzet voor duurzame zorg, heeft het initiatief tot dit congres en publicatie van het boek genomen. Zij is van mening dat het geheel van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg – kosten, demografie, zorginhoudelijke en maatschappelijke trends – vragen om een fundamentele herbezinning op de toekomst van de gezondheidszorg.

Over de samenstellers:
Dirk Jan Bakker, chirurg np, werd in 1995  medisch directeur van het AMC. In 2004 was hij één van de oprichters van de Stichting VitaValley, een innovatienetwerk in de zorg.

Doeke Post is sinds zijn emeritaat als hoogleraar Sociale Geneeskunde adviseur en lid van raden van toezicht, werkzaam op verschillende terreinen in de zorg (met name ouderenzorg) en de politiek.

Johan Polder is werkzaam bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te Bilthoven, en als bijzonder hoogleraar Gezondheidseconomie verbonden aan het departement Tranzo van de Universiteit van Tilburg.

Maarten Verkerk is bijzonder hoogleraar Christelijke Wijsbegeerte aan de TU Eindhoven en de Universiteit Maastricht. Hij is bestuursvoorzitter van de Stichting VitaValley, een innovatienetwerk in de zorg.

Een vitale toekomst is een uitgave van Reed Business. Het boek is verkrijgbaar via de website www.elseviergezondheidszorg.nl, via de reguliere boekhandel of via de klantenservice (+31(0) 31 435 83 58).

 

Auteurs: Dirk Jan Bakker, Doeke Post, Maarten Verkerk, Johan Polder / ISBN: 9789035234239 / Uitgave: 1e druk 2012 / Prijs: € 49,50

Bron: VitaValley

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen