Op microsafari: leren over antibiotica

Array

MicroSafari, de tentoonstelling over infecties en antibiotica is nu te zien in Museum Boerhaave in Leiden. Deze expositie is gerealiseerd met een deel van het prijzengeld van de Academische Jaarprijs.
Video: Antibiotica gezocht: filmpje
Download video Jasper Swierstra

Antibiotica gezocht!
De Academische Jaarprijs werd in 2011 gewonnen door het team Antibiotica
Gezocht! Dit team bestaat uit wetenschappers van de afdeling Medische Microbiologie van het Erasmus MC en de Universiteit Leiden. De prijs is bestemd voor het populariseren van wetenschappelijk onderzoek.

Filmpjes bekijken
De tentoonstelling gaat over infectieziekten, antibiotica en de toenemende resistentie tegen antibiotica. Bezoekers volgen een route en kunnen onderweg filmpjes bekijken van specialisten op het gebied van antibioticumonderzoek.

Wapenwedloop
Een van de filmpjes is van Jasper Swierstra, die onderzoek doet naar nieuwe antibiotica. ‘Er is een grote wapenwedloop bezig tussen bacterien en mensen’, vertelt hij in het laboratorium. ‘Er zijn nieuwe soorten antibiotica nodig, omdat bacterien steeds vaker resistent zijn tegen huidige antibiotica. Een grote angst is dat mensen straks niet meer te behandelen zijn.’

Tuberculosehuisje
De tour eindigt in een tuberculosehuisje. Voor de ontdekking van antibiotica werden mensen met tuberculose in zo’n huisje neergezet. Buitenlucht en zon was toen de enige behandeling tegen deze infectieziekte.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen