VIVA zegt Ja en sluit donorformulier bij

Array

VIVA heeft in de editie van deze week een donorformulier bijgesloten. Zo hoopt het vrouwenweekblad dat veel lezers zich als donor registreren. Deze week vragen de samenwerkende partijen extra aandacht voor hun campagne over orgaandonatie: ‘Nederland zegt Ja’.

Nog altijd overlijden er mensen die gered hadden kunnen worden met een transplantatie. En nog altijd zijn er te weinig donoren. In VIVA staan deze week drie interviews met ‘ontvangers’ en hun ‘gevers’. Zo gaf Millicent haar man Jeroen een nier. Millicent: “Dat we een match waren, is heel uniek.” Ook Natasja doneerde een nier, aan haar zus Annemiek. Annemiek: “Mijn arts zei: ‘Als je niets onderneemt, ga je dood’. Ik keek hem vragend aan. Hoe kon ik mijn zus vragen een nier af te staan? Dat was vreselijk moeilijk, maar uiteindelijk was het wel het mooiste cadeau dat ik kon krijgen.”

In het hart
Jossine Modderman, adjunct-hoofdredacteur van VIVA: “Bij het lezen van de drie interviews dacht ik: we moeten iets concreets doen. Iets wat hout snijdt. Deze mensen hadden de mogelijkheid om een nier van een bekende te ontvangen, van iemand die bij leven doneert. Als je een nieuw hart of nieuwe longen nodig hebt, gaat dat niet. Dan moet je wachten tot een orgaan van een overleden donor beschikbaar is. Aangezien ik zelf al jaren geleden mijn keuze heb aangegeven, leek het me wel zo aardig om het lezers die overwegen zich te registeren makkelijker te maken. Waarom niet gewoon een formulier bijsluiten? We hebben contact gezocht met de Nederlandse Transplantatie Stichting, een van de partners van de ‘Nederland zegt Ja’-campagne, en dat resulteerde in een donorformulier in het hart van elke VIVA.”

Janine van Trierum namens de ‘Nederland zegt Ja’-campagne: “We waren meteen enthousiast over het voorstel. Het is een unieke actie. VIVA bereikt enorm veel betrokken, jonge vrouwen, dus we ondersteunen dit van harte.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen