NVZ: IGZ toont aan, operaties in ziekenhuizen veel veiliger

De NVZ vereniging van ziekenhuizen is tevreden met het IGZ onderzoek Toezicht Operatief Proces (TOP). Binnen vijf jaar tijd hebben ziekenhuizen de processen rond operaties nog veiliger gemaakt. Roelf de Boer, voorzitter van de NVZ, is blij dat de onderzoeken en rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een positieve lijn vertonen: ‘ziekenhuizen zijn voortdurend bezig de zorg nog veiliger te maken. Met deze resultaten bewijzen ze dat niet alleen de wil er is, maar dat er ook daadkrachtig gehandeld wordt.’

De IGZ onderzocht sinds 2007 het proces voor, tijdens en na de operatie op onder meer infectiepreventie, veiligheid medische apparatuur, medicatieveiligheid en communicatie en overdracht. Op alle fronten is er een sterke verbetering te zien.
Vooral de verkoeverafdeling scoort volgens de IGZ erg goed. Ook de infectiepreventie en luchtbehandeling in operatiekamers is sterk verbeterd. Daarnaast is de IGZ tevreden over de veiligheid rond medische apparatuur. Bovendien worden de zogenaamde ‘stopmomenten’ tijdens alle fasen van het operatief proces steeds beter toegepast. Tijdens een ‘stopmoment’ wordt gecontroleerd of er niets ontbreekt en het operatieteam met vertrouwen kan doorgaan met de ingreep. Een stopmoment vergroot de patientveiligheid.

Ziekenhuizen werken intensief aan het systematisch verbeteren van de patientveiligheid. Binnen het VMS veiligheidsprogramma worden in alle ziekenhuizen een VMS Veiligheidssysteem (VMS) ingevoerd en verbeteringen doorgevoerd op tien medisch inhoudelijke thema’s.

Niet op alle punten gaat het even snel. De Boer vindt, net als de IGZ, dat ziekenhuisbesturen feller moeten zijn op verdere verbetering van medicatieveiligheid en communicatie en overdracht. ‘Als ik het IGZ rapport lees, is daar nog veel winst te behalen. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat er keer op keer gekeken wordt of patienten wel de juiste medicijnen en de juiste hoeveelheid krijgen toegediend. Check, check, dubbelcheck, dat is wat we moeten doen. Het betekent niet dat het steeds maar fout gaat. Het proces van dubbelcheck kan en moet beter om risico’s nog verder uit te sluiten.’

De IGZ voerde sinds 2007 in totaal vier TOP onderzoeken uit. Voor dit laatste onderzoek bezocht de IGZ 30 ziekenhuizen.

bron: ANP Pers Support
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen