Enschedese ex-neuroloog vervolgd voor vijf misdrijven

Array

Dit is een origineel bericht van Drost Letselschade
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het Pinksterweekend via een persbericht aangegeven dat de voormalig Enschedese neuroloog dr. Ernst J.S. zich zal moeten verantwoorden voor de rechtbank Almelo op verdenking van het plegen van een vijftal misdrijven.
De voormalig neuroloog van het Enschedese MST-ziekenhuis wordt verduistering, diefstal van medicijnen en het vervalsen van onderzoeksresultaten ten laste gelegd.

Daarnaast wordt de neuroloog verdacht van het opzettelijk in hulpeloze toestand brengen en laten van patienten, evenals het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patienten met (zwaar) lichamelijk letsel en mogelijk zelfs de dood tot gevolg. Op de delicten staan gevangenisstraffen varierend van twee tot zes jaar.
De voormalig arts dr. Ernst J.S., die zichzelf een dubbele naam gaf en voorheen als neuroloog verbonden was aan het Medisch Spectrum Twente te Enschede, stelde in de jaren negentig van de vorige eeuw tot 2005, vele onjuiste diagnoses. Zo vertelde de neuroloog ten onrechte aan patienten dat zij ernstige ziektes als Parkinson, MS en Alzheimer hadden. Ook werd bijvoorbeeld zonder voldoende indicatie tot 12 cm3 hersenweefsel van een patiente weggenomen. En een andere patient belandde in een rolstoel omdat een goed te behandelen ernstige aandoening aan de nek over het hoofd werd gezien. Nadat de neuroloog in 2004 zwaar verslavende medicijnen voor eigen gebruik uit het ziekenhuis stal, werd hij ontslagen en met een gouden handdruk naar huis gestuurd.

In 2005 meldden, onafhankelijk van elkaar, een zestal slachtoffers van de neuroloog zich bij Drost Letselschade. Dit was voor de Hengelose letselschadespecialist Yme Drost aanleiding om het ziekenhuis te alarmeren. Het ziekenhuis gaf echter geen gehoor en ging niet in op het verzoek van Drost om nader onderzoek te doen. De zaak moest, zoals later zou blijken, in de doofpot blijven. Ook nadat een dertigtal ex-patienten zich bij Drost meldden, ondernam het ziekenhuis geen enkele actie. Drost vroeg vervolgens het OM in Almelo om een strafrechtelijk onderzoek naar de neuroloog en het ziekenhuis in te stellen. Maar ook justitie in Almelo liet het eerst afweten.

Nadat de Twentsche Courant Tubantia en RTV-Oost begin 2009 ruime aandacht gaven aan de kwestie, gevoed met ‘munitie’ door Yme Drost, kwam het hele schandaal in zijn volledige omvang bloot te liggen. De Tweede Kamer ging er zich mee bemoeien en diverse onderzoekscommissies rolden over elkaar heen. Justitie begon een gerechtelijk vooronderzoek naar de neuroloog en het ziekenhuis.

De conclusies waren schokkend: een ernstig falende neuroloog, een falende raad van bestuur, een vakgroep neurologie die haar verantwoordelijkheden onvoldoende nam, een falende Inspectie voor de Gezondheidzorg, een falend medisch stafbestuur en een falende Raad van Commissarissen. Gevolg: ruim 180 slachtoffers, met in sommige gevallen ernstige gevolgen voor de individuele gezondheid van ex-patienten waardoor mogelijk zelfs de dood tot gevolg.

Ruim 8 jaar nadat de neuroloog zijn laatste stappen in het ziekenhuis zette, lijkt het dan eindelijk zover te komen. Na een ruim drie jaar durend vooronderzoek door het OM moet de voormalige arts en neuroloog dr. Ernst J.S. zich in een zogenaamde eerste regiezitting voor het einde van dit jaar verantwoorden voor de rechtbank Almelo. Vele ex-patienten hopen hierdoor achter het motief van de ex-neuroloog te komen. In aanloop op de regiezitting en het nog uit te voeren aanvullend onderzoek houdt het OM, samen met het expertisecentrum medische zaken (EMZ) van het Openbaar Ministerie, op 1 juni a.s. twee besloten voorlichtingsbijeenkomsten voor de vele slachtoffers die aangifte hebben gedaan. Ook vinden er die dag een aantal individuele gesprekken met slachtoffers plaats. De bijeenkomsten vinden plaats in het hoofdbureau van de politie Twente in Enschede. In aansluiting op de bijeenkomsten komt het Openbaar Ministerie met een persverklaring naar buiten. Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen zaterdag alle voormalig patienten van de neuroloog per brief aangegeven hoe zal worden omgegaan met hun individuele aangifte.

Drost: “Dit gaat ten koste van mijn Pinsterweekend. Ik word bestormd met vragen van clienten en de media. Velen hebben op zaterdag via Twitter en een persbericht van het OM moeten vernemen wat het OM kennelijk van plan is. Ook geeft het OM via het persbericht veel meer informatie dan in de individuele brieven aan clienten. Ik noem dat slechte communicatie.”

Volgens Yme Drost lijkt het Openbaar Ministerie volledig te zijn in de opgave van de strafbare feiten waarvoor de ex-neuroloog op basis van de aangiftes van de voormalig patienten zal worden vervolgd. “Ik heb er echter geen zicht op wat het OM gaat doen met de aangifte van fraude door ziektekostenverzekeraar Menzis”, aldus Drost. Drost is verder benieuwd of het OM het MST en mogelijk voormalig ziekenhuis bestuurders nog voor de strafrechter brengt. Drost: “We kunnen er niet omheen dat door het stilzitten van de verantwoordelijken binnen het ziekenhuis, maar ook door onvoldoende actie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, er onnodig veel slachtoffers zijn gevallen. Dat maakt hen in mijn ogen medeplichtig.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen