Meer gedoe in een maatschap dan in een vakgroep of andersom?

Array

In een maatschap werken medisch specialisten samen. In een vakgroep doen zij dat ook, maar zijn ze in dienstverband. Hun samenwerking is uitstekend indien aan vier voorwaarden  wordt voldaan: 1. een gedeelde ambitie van alle specialisten binnen de vakgroep of maatschap 2. een heldere interne, organisatiestructuur 3. effectieve, snelle besluitvorming en 4. een open onderlinge communicatie.

Deze vier aspecten werkte Juliusdocent dr. Henk van de Steeg uit in een training op 24 en 25 mei aan medisch specialisten in opleiding. Zij kregen die training als onderdeel van het zogeheten  discipline overstijgend onderwijs.  Van der  Steeg deed dat samen met ondergetekende. De vraag die wij van een van de cursisten kregen, was: levert een maatschap meer of minder gedoe en gezeik op dan een vakgroep? Van der Steeg en ondergetekende hadden geen onderzoek beschikbaar om goed antwoord te  geven: het bleef bij persoonlijke  ervaringen en meningen. Ken jij, lezer, vergelijkend empirisch onderzoek naar de arbeidssatisfactie van medisch specialisten in maatschappen en vakgroepen? Wil jij mij daarover dan mailen op [email protected]?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen