Toneelstuk over zorgschaarste beleeft prima première

Op vrijdag 25 mei, 20.38 overlijdt de Nederlandse Staat na hevige aanvallen van onderbuikgevoelens en een aantal mislukte operaties. Even later wordt een nieuwe staat geboren, die van de artsen op het podium de naam krijgt Dat Staat (DS). Zij wenden zich in paniek tot het publiek: zij weten niet hoe de zorg te organiseren en te betalen.

Met deze openingscene opent de  Utrechtse Theater werkplaats Huis aan de Werf haar voorstelling ‘Dat Staat’ over zorgschaarste in een grote tent op het voorterrein van de Stadsschouwburg Utrecht. Voor een uitverkochte zaal vraagt het vijftal acteurs aan de toeschouwers welke wensen zij hebben met de zorg. Daarna vragen zij welke wensen de bezoekers zelf en hun familie kunnen vervullen. Dan blijkt dat voor de professionele zorg onvoldoende professionals beschikbaar  zijn.

Wie uit het publiek wil naar voren komen om met zijn handen aan het bed te staan? Uiteindelijk willen zestien mensen uit het publiek wel hun eigen baan van nu opgeven en overstappen naar de zorg. Waarmee het stuk met een happy end na 2,5 uur eindigt. Floris van Delft regisseerde het stuk met vele onverwachte wendingen en spoedpatienten. Ondergetekende trad op als expert, soms een argument steunend en dan weer niet. Mij viel ook op dat velen in de zorg willen werken als het erop aankomt. Graag beveel ik alle lezers aan om dit geestige toneelstuk in te huren bij de plenaire opening van hun HBO- of universitaire opleiding, de jaarvergadering van hun patientenvereniging of bij een open dag van hun instelling. Het is niet moralistisch. Ik heb lang niet zo gelachen over zo’n serieus onderwerp. Vormingstheater eerste klas!!  Je vindt het  Huis aan de Werf op www.huisaandewerf.nl. je kunt ook een mail sturen naar [email protected]

Guus Schrijvers

Noot redactie:

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen