Wet Cliëntenrechten Zorg staat op 22 juni centraal

Array

In de Wet Clientenrechten Zorg (WCZ)  worden de clientenrechten voor een groot gedeelte in één nieuwe wet ondergebracht: de WCZ. Dat betekent dat sommige wetten gaan verdwijnen en dat andere wetten zoals de WGBO en de wet BIG veranderen. Voor hulpverleners en beleidsmakers in alle zorgsectoren is het dus zaak het wetsontwerp WCZ globaal tussen de oren te krijgen.

Na advies van de Raad van State in 2009 is het voorstel van de Wet clientenrechten zorg (WCZ) in juni 2010 aan de Tweede Kamer gestuurd. Naar aanleiding van een uitgebreide nota van wijziging, dd 14 juli 2011 vond in november 2011 een rondetafelgesprek plaats met een aantal betrokken organisaties en deskundigen. Hieruit resulteerde het Nader Verslag van de Vaste Kamercommissie voor VWS, die is belast met het voorbereidend onderzoek van het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel beoogt de rechtspositie van clienten in de zorg te verstevigen.

Spreken we in de huidige wetgeving van patienten, in de WCZ zijn het clienten. Dat betekent een aanzienlijke uitbreiding van de groep mensen die een beroep op patientenrechten kunnen doen. Na invoering van de WCZ gelden de patientenrechten niet alleen bij geneeskundige behandeling, maar in álle relaties tussen clienten en zorgaanbieders, bijvoorbeeld ook in de AWBZ-zorg. Al deze en vele andere aspecten van de WCZ komen aan de orde op het congres dat het Julius Centrum organiseert op 22 juni. Juridische en andere experts lichten de voor- en nadelen van dit wetsontwerp toe, dat ongetwijfeld na de verkiezingen opnieuw terugkeert in de Tweede Kamer. Wil jij naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure, meld je aan en doe kennis(sen) op.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen