Magnesium helpt niet na SAB

Patienten met een subarachnoïdale bloeding (SAB) hebben geen baat bij magnesiumzout. Neurologen van het UMC Utrecht hoopten met het zout hersenschade na de beroerte te voorkomen.

Tussen 2004 en 2011 onderzochten de neurologen 1200 patienten met een SAB. Naast de gewone behandeling gaven ze de helft van de patienten via een infuus magnesiumzout. De andere helft van de patienten kreeg alleen een normaal infuus. Na drie maanden vergeleken ze de gezondheid van de beide groepen.

De patienten die ook magnesium kregen, waren niet beter af dan de patienten die de standaardbehandeling kregen. In beide groepen liep de bloeding voor ongeveer een kwart van de patienten slecht af, ze konden erna niet langer zelfstandig functioneren of overleden.

Anders verwacht
‘Wij vinden het erg jammer dat magnesium niet helpt bij deze kwetsbare patienten’, reageert neuroloog Sanne Dorhout Mees. Zij is eerste auteur van het artikel in The Lancet. ‘Op basis van proefdieronderzoek en kleinere patientenonderzoeken hadden we verwacht dat mensen met magnesium minder hersenschade zouden oplopen.

Definitieve klinische trial

Vanwege de hoge kwaliteit en de grootte is het Utrechtse onderzoek volgens Dorhout Mees het laatste woord over het beschermende effect van magnesium na een beroerte. Twee Amerikaanse neurologen bevestigen dat in The Lancet. Zij noemen het Utrechtse onderzoek ‘de definitieve klinische trial’. Verschillende ziekenhuizen, vooral in het buitenland, geven patienten nu al wel magnesium om hersenschade tegen te gaan.

Magnesium zou hersencellen kunnen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van een SAB. Eerder onderzoek van het UMC Utrecht bij bijna 300 patienten liet zien dat magnesium de kans op nieuwe herseninfarcten verminderde en de gezondheid van patienten verbeterde.

Proefschrift
Sanne Dorhout Mees promoveert 7 juni op haar proefschrift ‘Complications and therapy after subarachnoid haemorrhage‘.

Bron: Arts & Apotheker/UMC Utrecht

advertentieEinde Bericht ___________________________________________