Artsen zonder Grenzen publiceert online jaarverslag 2011

Array

Artsen zonder Grenzen publiceert vandaag het online jaarverslag over 2011. Op www.artsenzondergrenzen.nl/jaarverslag is vanaf nu te lezen waar de medische noodhulporganisatie zich het afgelopen jaar heeft ingezet bij conflicten, rampen en epidemieen en welke grote nieuwe uitdagingen er worden verwacht.

Artsen zonder Grenzen was actief bij vele acute noodsituaties in 2011. Zoals tijdens de burgeroorlog in Ivoorkust waar ze hulp bood aan meer dan 170.000 vluchtelingen en de crisis in en rond Somalie waar met man en macht gewerkt werd om de enorme hoeveelheid ondervoede kinderen te behandelen. Malaria was in aantallen patienten voor Artsen zonder Grenzen de grootste ziekte, zij behandelde 364.927 mensen voor deze dodelijke aandoening. De grootste epidemie die Artsen zonder Grenzen in 2011 bestreed was de cholera-epidemie in Haïti. In het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo hebben haar hulpverleners meer dan een half miljoen kinderen gevaccineerd tijdens een mazelenuitbraak. In totaal voerde Artsen zonder Grenzen in 2011 wereldwijd bijna 2,5 miljoen medische consulten uit.

Maar er werd niet alleen acute medische noodhulp geboden, er werden ook langdurige medische projecten opgezet. Aangezien vele bevolkingsgroepen geen toegang hebben tot kwalitatieve medische zorg ziet Artsen zonder Grenzen zich vaker genoodzaakt om in te grijpen bij pandemieen als hiv/aids en tuberculose. ‘De impact van deze twee ziekten op de bevolkingen van veel van onze projectlanden is enorm. We maken ons grote zorgen,  vooral om de wereldwijde crisis rond multiresistente tuberculose (MDR-TB)’, aldus Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen. Het besluit om hier langdurige programma’s voor op te zetten, brengt wel dilemma’s met zich mee. Het kan voor langere tijd beslag leggen op middelen die acuut nodig kunnen zijn bij de volgende grote aardbeving. ‘Wij moeten zorgen dat we altijd paraat kunnen blijven staan bij onze hoofdopdracht: medische noodhulp bij conflicten of rampen’, zegt Arjan Hehenkamp.

Daarom blijft Artsen zonder Grenzen benadrukken dat overheden van projectlanden hun verantwoordelijkheden moeten nemen en dat internationale donoren niet moeten bezuinigen op de strijd tegen hiv/aids en tuberculose. Zo heeft de Nederlandse regering haar bijdrage aan het Global Fund, het voornaamste internationale mechanisme dat behandeling financiert voor de allerarmsten, met meer dan 30 procent teruggebracht. ‘Wij hebben alle Nederlandse politieke partijen aangeschreven met het verzoek om na de verkiezingen deze bijdrage weer te verhogen. Ook nu tijdens de economische crisis, kan niemand het zich permitteren om te bezuinigen op de bestrijding van hiv/aids en tuberculose. Daarmee worden de levens van miljoenen mensen geriskeerd en zijn zij het kind van de rekening’, besluit Arjan Hehenkamp.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen