Betere buurten voor bejaarden

Array

Om het welzijn van kwetsbare senioren te verbeteren, moet geïnvesteerd worden in de kwaliteit van de buurten waar zij wonen.

mantelzorgVerbondenheid
Contacten in de wijk en onderlinge verbondenheid leveren een positieve bijdrage aan het welzijn van ouderen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het project Even Buurten, uitgevoerd door het GENERO Netwerk ouderenzorg Zuidwest-Nederland. Het Erasmus MC maakt hiervan deel uit.

Netwerk
Uitgangspunt van de onderzoekers is dat een sociaal netwerk een voorwaarde is om lang zelfstandig te kunnen leven. Senioren die zo’n netwerk hebben, ontvangen en geven meer sociale steun, zijn gezonder en weerbaarder en leven langer. Dankzij zo’n netwerk kan kwetsbaarheid van ouderen bovendien eerder worden opgemerkt.

Kapitaal
De onderzoekers hebben 945 ouderen vanaf de zeventig jaar geïnterviewd over hun situatie. Gebleken is dat ‘sociaal kapitaal’, dat zijn alle hulpmiddelen in een wijk, en sociale samenhang tussen buurtbewoners een positieve bijdrage leveren aan het welzijn. Wat opvalt, is dat alleenstaande senioren en ouderen met een laag inkomen een lager welzijn ervaren gehuwde ouderen en ouderen met een hoger inkomen. Dit verschil verdwijnt echter bij een betere kwaliteit van de buurt.

Spillen
De onderzoeksresultaten laten zien dat het van belang is te investeren in de kwaliteit van de buurt en te zoeken naar manieren om sociale cohesie en sociaal kapitaal te versterken. Even Buurten gaat werken met zogeheten spillen in de wijk, om het sociale netwerk ter plekke te verbeteren.

Versnipperd
In Rotterdam is een goed aanbod voor welzijn en zorg, zeggen de onderzoekers, maar dat is nog onvoldoende vraaggericht en soms versnipperd en verkokerd en voor ouderen moeilijk te vinden. Het verbinden van welzijns- en zorgaanbod is dan ook een doel van Even Buurten.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen