Vroege opsporing artrose dichterbij

Array

Uit onderzoek van Jeroen Leijten van de Universiteit Twente blijkt dat drie stoffen in het gewricht bepalend zijn voor de ontwikkeling van artrose. Door vloeistof uit het gewricht te testen op de aanwezigheid van deze stoffen, zou het mogelijk kunnen zijn om artrose aan te tonen. De onderzoeker verwacht dat artrose uiteindelijk ook met een simpele bloedtest is vast te stellen.

Jeroen Leijten van Universiteit Twente promoveerde op 25 mei op zijn onderzoek naar de ontwikkeling van artrose. Door het onderzoek is het mogelijk om artrose in een vroeg stadium op te sporen.

Op dit moment is artrose pas in een laat stadium vast te stellen. Dit heeft negatieve consequenties voor de behandeling. Uit het onderzoek van Jeroen Leijten blijkt dat drie stoffen in het gewricht bepalend zijn voor de ontwikkeling van artrose. Deze stoffen, GREM1, FRZB en DKK1, nemen bij de ontwikkeling van artrose af. Door vloeistof uit het gewricht te testen op de aanwezigheid van deze stoffen, is allicht een snelle detectie mogelijk.

De onderzoekers van de vakgroep Developmental Bioengineering, waartoe ook Leijten behoort, verwachten dat artrose ook met een simpele bloedtest is vast te stellen. De onderzoeksresultaten zijn binnen enkele weken bekend.

Nu een vroege opsporing van de ziekte mogelijk is, kunnen patienten eerder en beter behandeld worden. Op deze methode is inmiddels patent aangevraagd.

Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Het Reumafonds heeft veel informatie over artrose.

Bron: persbericht TU Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen