Meer mensen met psychiatrische ziekten kunnen begeleid zelfstandig wonen

Array

Successful community living: a ‘UTOPIA’? A survey of people with severe mental illness in Dutch regional institutes for residential care
Nederlandse Regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW’s) zijn goed in het bevorderen van de maatschappelijke participatie van hun clienten, in vergelijking met dergelijke voorzieningen in Engeland. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Charlotte de Heer-Wunderink. De RIBW’s zijn succesvoller in het stimuleren van hun clienten – mensen met (ernstige) psychiatrische ziekten – tot deelname aan werk en dagbesteding.

De Heer-Wunderink toont verder aan dat mensen die in een beschermende woonvorm wonen, minder deel uitmaken van de maatschappij dan mensen die begeleid zelfstandig wonen in hun eigen huis. Echter, deze laatsten hebben wel meer zorgbehoeften op het gebied van maatschappelijke participatie en zijn ook minder tevreden over hun dagelijks leven dan mensen in een beschermende woonvorm.

Ook blijkt dat een derde van de RIBW-clienten slechts milde functioneringsproblemen heeft. Dit lijkt er op te wijzen dat een groot deel van de clienten die nu nog beschermd wonen, zou kunnen overstappen naar een (begeleide) zelfstandige woonsituatie. Dit is een belangrijke bevinding, niet alleen omdat RIBW’s moeten bezuinigen, maar ook omdat begeleid zelfstandig wonen volgens dit onderzoek meer bijdraagt aan de maatschappelijke participatie van deze clienten dan beschermd wonen.

Datum:06 juni 2012

Tijd:14:30

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:prof.dr. D. Wiersma

Curriculum Vitae
Charlotte de Heer-Wunderink (Rotterdam, 1981) studeerde neurolinguïstiek te Groningen en HBO Verpleegkunde te Leeuwarden. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het Rob Giel Onderzoekcentrum (RGOc). Het onderzoek werd gefinancierd door de RIBW Alliantie. De Heer-Wunderink werkt inmiddels als onderzoeker in het RGOc en als onderzoeker en docent aan de Hanzehogeschool in Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Successful community living: a ‘UTOPIA’? A survey of people with severe mental illness in Dutch regional institutes for residential care”.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen