Nader inzicht in resistentie tegen chemotherapie

Array

Péter Mészáros: The social life of ABC transporters
Tumorcellen kunnen resistent zijn tegen meerdere vormen van chemotherapie. Deze zogenoemde ‘multi-drug resistentie’ kan onder andere worden veroorzaakt door ABC transporters. Dit zijn eiwitten die in alle bekende organismen voorkomen, van bacterien tot de mens. Ze zijn verankerd in het membraan van de cel en helpen de cel te beschermen, door lichaamsvreemde moleculen naar buiten te pompen.

UMCG-promovendus Péter Mészáros bestudeerde hoe de moleculaire omgeving van de ABC transporter de ‘pompfunctie’ van het eiwit beïnvloedt. Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar zogenoemde lipid rafts, microdomeinen van het celmembraan. De promovendus vond meerdere aanwijzingen dat ABC transporters die zich buiten de lipid rafts bevinden niet of minder actief zijn dan die in de lipid rafts.

Het onderzoek vergroot het inzicht in de moleculaire parameters die kunnen worden gerekend tot het sociale leven van de ABC transporter en hoe deze factoren de activiteit van ABC eiwitten op verschillende wijze beïnvloeden, mede afhankelijk van de celcontext. De verkregen inzichten kunnen helpen om de effectiviteit van chemotherapeutica te testen.

Datum: 06 juni 2012
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. D. Hoekstra

Curriculum Vitae
Péter Mészáros (Hongarije, 1983) studeerde biofysica te Szeged, Hongarije. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De titel van zijn proefschrift luidt: “The social life of ABC transporters”.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen