ZorgVeiligPrijs 2012: beste initatieven bekend

Array

De 7 beste initiatieven van het afgelopen jaar op het gebied van patientveiligheid in de zorg zijn bekend. Deze initiatieven maken kans op de ZorgVeiligPrijs 2012, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op 21 juni 2012 voor de 4de keer uitreikt.

Zowel aanbieders van zorg als medische producten of preventie komen in aanmerking. De IGZ ontving 42 aanmeldingen. De selectiecommissie selecteerde de 7 beste initiatieven voor de zogenoemde ‘longlist’. Een jury onder voorzitterschap van Gerrit van der Wal, Inspecteur Generaal van de IGZ, beoordeelt de 7 initiatieven en nomineert vervolgens de 3 beste initiatieven.
De  3 beste initiatieven worden gepresenteerd op het IGZ  Patientveiligheidscongres op 21 juni 2012 in de Doelen in Rotterdam. Tijdens dit congres maakt de IGZ  de winnaar bekend van de ZorgVeiligPrijs 2012. De winnaar ontvangt een kunstwerk en een certificaat.

Longlist

De IGZ ontving 42 aanmeldingen. De selectiecommissie selecteerde de 7 beste initiatieven voor de zogenoemde ‘ longlist’ . Een jury onder voorzitterschap van Gerrit van der Wal, Inspecteur Generaal van de IGZ, beoordeelt de 7 initiatieven en nomineert vervolgens de 3 beste initiatieven.

De 7 beste initiatieven

Syrico – Syringe Cover
Het Syrico-zegel is ontwikkeld door de afdeling ziekenhuisfarmacie van de Ziekenhuisgroep Twente. Het zegel wordt aangebracht op een gevulde injectiespuit, nadat deze is gecontroleerd op kwaliteit, volume en dosering. Het zegel zorgt er voor dat de spuit niet ongewenst inhoud verliest, wat besmetting van de inhoud voorkomt. Hierdoor wordt het gereed maken van parenteralia (injectie- en infusievloeistoffen) in de ziekenhuisapotheek veiliger. Zowel verpleegkundigen als bereidende apothekersassistenten gaven aan dat het product goed toepasbaar is in de praktijk. Inmiddels zijn 50.000 zegels verkocht in Nederland.

AMC – De patientbrief: goed voorbereid met ontslag 
Het AMC geeft patienten die met ontslag gaan, een patientbrief mee. Hierin staat in begrijpelijk Nederlands informatie over de aandoening, behandeling, medicatie, complicaties, leefregels en vervolgafspraken. De brief wordt door de co-assistent geschreven onder supervisie van de zaalarts. De co-assistent bespreekt aan het einde van zijn co-schap de brieven met de hoogleraar. Het aantal telefoontjes dat artsen na ontslag  krijgen van huisartsen en patienten is door de invoering van de brief afgenomen.
Contactpersoon: Dr. Bianca Buurman, telefoon: 020-5665991, e-mail:[email protected]

 

SEIN – Digitale medicatieondersteuning voor mensen met epilepsie
SEIN, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, heeft het systeem DiMOVE ontwikkeld. Dit is een combinatie van een elektronisch medicijndoosje en een digitaal aanvalsregistratiesysteem. Therapietrouw is heel belangrijk bij patienten met epilepsie. DiMOVE helpt de behandelaar de dosis anti-epileptica aan te passen aan de aanvalsfrequentie en –ernst. Het elektronisch medicijndoosje waarschuwt de patient via een sms wanneer hij/zij de medicatie vergeet. Het medicijndoosje is gekoppeld aan een computerprogramma waarin de gebruiker de aanvalsfrequentie kan registreren. 48 clienten die met een digitaal pillendoosje en aanvalskalender werkten, rapporteerden een hogere kwaliteit van leven, lieten een betere therapietrouw zien en hadden minder aanvallen.

 

Bavo Europoort – Minder separeren met de CrisisMonitor
GGZ-instelling Bavo Europoort heeft een instrument ontwikkeld voor systematische risicotaxatie van psychiatrische patienten. Het is een set van observatieschalen waarmee risicovol gedrag vroegtijdig geïdentificeerd kan worden. Dit onderzoek is in het  British Journal of Psychiatry gepubliceerd. De werking van het instrument is in een gerandomiseerde studie beoordeeld. Deze studie (N=597) toonde aan dat door de werkwijze er 68% minder agressie-incidenten waren en 45% lagere separatieduur.

RAVU – Structurele Zorgevaluatie
De Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) heeft structurele zorgevaluatie ingevoerd onder meldkamercentralisten en ambulanceverpleegkundigen. Het is een veilige (intercollegiale) evaluatie van zorg. De zorgevaluatie is verbonden aan de verplichte bij- en nascholing van de medewerker. Het is gekoppeld aan de bekwaamheidsverklaring en daardoor niet vrijblijvend. Als resultaat van deze werkwijze zijn concrete patientveiligheids-onderwerpen aangepakt en verbeterd. Ook wordt deze methode toegepast bij nieuwe thema’s. Verder heeft de RAVU een CQ-index (meetinstrument) ontwikkeld voor de ambulance- en meldkamerzorg.

 

Charly Green – Leefstijlstoplicht
Charly Green, een zelfstandig adviesbureau voor leefstijl in de (geestelijke) gezondheidszorg heeft een leefstijlstoplicht ontwikkeld. Dit is een webtool waarmee verpleegkundigen hun clienten kunnen ondersteunen in het verbeteren van hun leefstijl. Het leefstijlstoplicht is inmiddels bij meer dan 100 clienten afgenomen. Dit heeft geleid tot een groter inzicht in somatische co-morbiditeit en de mate van risicovolle leefstijlgedragingen. Dit heeft geleid tot gezondere leefstijlen bij clienten. Ook is het belang van een gezonde leefstijl duidelijker geworden in de GGZ-organisaties waar het project draait.

Hogeschool Utrecht e.a. – Veiligheid van medicatie achter de voordeur
Hogeschool Utrecht heeft met PinkRoccade HealthCare, PharmaPartners en Stichting Health Base het ‘Rode Vlaggeninstrument’ gemaakt. Hiermee kunnen problemen met medicijngebruik bij thuiswonenden voorkomen worden of vroegtijdig worden opgespoord. De thuiszorgmedewerker kan met deze ‘rode vlaggen’ gestructureerd terugrapporteren aan de eerst verantwoordelijke verpleegkundige, huisarts en/of apotheek. Zo kan vroegtijdig actie ondernomen worden. Aan dit instrument is onderwijs van verpleegkundigen en andere thuiszorgmedewerkers verbonden. Er zijn meerdere publicaties over dit onderwerp verschenen in wetenschappelijke en vaktijdschriften.

http://www.igz.nl/actueel/nieuws/zorgveiligprijs_2012__beste_initatieven_bekend.aspx
Bron: IGZ

Recente artikelen