Betere dementiezorg door Zorgstandaard Dementie

Array

Alzheimer Nederland, Vilans en 28 brancheorganisaties en beroepsverenigingen hebben de afgelopen 1,5 jaar gewerkt aan de Zorgstandaard Dementie. Het definitieve concept is gereed. Met een groeiend aantal mensen met dementie, is het vastleggen van goede dementiezorg hard nodig. De Zorgstandaard Dementie zorgt voor vaste normen voor dementiezorg. Deze zorgstandaard geeft richting aan regio’s en biedt ondersteuning aan regionale integrale ketenzorg in aansluiting op de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Donderdagmiddag 31 mei in Utrecht overhandigden Alzheimer Nederland, Vilans en de brancheorganisaties en beroepsverenigingen de eerste conceptversie van de Zorgstandaard Dementie aan Arman Höppener, vicevoorzitter Coördinatieplatform zorgstandaarden. De autorisatie start hiermee en loopt tot eind 2012. De staatssecretaris heeft toegezegd het gebruik van de zorgstandaard als ambassadeur te steunen. De aanwezigen kregen een videoboodschap te zien van de overhandiging van de Zorgstandaard Dementie door Alzheimer Nederland aan Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS.

Tijdens deze lancering werd er ook ingegaan op de volgende stap: Wat betekent de zorgstandaard voor u en hoe gaat u de zorgstandaard inzetten om de kwaliteit van de dementiezorg te verbeteren? Bij Vilans hebben zich al ketens gemeld die met de volgende stap aan de slag willen.

Unieke Zorgstandaard
In Nederland geven we 95 procent van het totale dementiebudget uit aan dag- en nachtverpleging. Terwijl zeventig procent van alle mensen met dementie thuis woont en dat wil blijven doen. In deze nieuwe zorgstandaard gaat 90 procent over wat er anno 2012 thuis kan en moet: signaleren, informeren, diagnostiek, casemanagement, behandeling, begeleiding en steun, huishoudelijke zorg, hulp bij ADL, activiteiten, respijtzorg, aangepast wonen en crisishulp. Een unieke zorgstandaard!

Vilans heeft het inhoudelijke proces begeleid en gecoördineerd met Alzheimer Nederland als projectleider. Samen hebben zij met 28 organisaties in korte tijd een definitief concept gemaakt dat de hele breedte van de hulp bij dementie betreft: welzijn, care en cure. De standaard beschrijft de hulp voor mensen met dementie en voor hun mantelzorgers. Het is bijzonder dat alle betrokken 28 organisaties zijn uitgestegen boven hun eigen dagelijkse werk en gezamenlijk hebben gewerkt aan een norm voor integrale dementiehulp die aansluit op wensen en vragen van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Bekijk de Zorgstandaard Dementie

bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen