Communicatiedocument UMC-vorming Maastricht

Array
De Raden van Toezicht van de Universiteit Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht hebben hun nadere beraadslagingen over de vorming van een Universitair Medisch Centrum in Maastricht afgerond.

Er zijn afspraken gemaakt met de volgende inhoud: (1) er blijven twee rechtspersonen, UM en azM, maar dankzij een volledige personele overlap van bestuurders en toezichthouders is er in de praktijk sprake van één Bestuurscollege en één Raad van Toezicht, (2) onder dit geïntegreerde Bestuurscollege ressorteren faculteiten en een Universitair Medisch Centrum waarin onderwijs, onderzoek en patientenzorg van het azM en de FHML zijn samengebracht en operationeel volledig zijn geïntegreerd, (3) de voorzitter van het bestuur van het UMC maakt deel uit van het genoemde geïntegreerde Bestuurscollege en (4) het bestuur van het UMC krijgt gedelegeerde bevoegdheden van dit geïntegreerde Bestuurscollege.

De Raden van Toezicht hebben de bestuurscolleges van UM en azM gevraagd de verdere uitwerking ter hand te nemen. Daarbij gaat het in het bijzonder om twee zaken: welke bevoegdheden worden door het geïntegreerde Bestuurscollege aan het bestuur van het nieuw te vormen MUMC+ gedelegeerd en hoe wordt de integratie van azM en FHML geoperationaliseerd. De beide bestuurscolleges kunnen zich indien gewenst door een externe deskundige laten bijstaan. Definitieve besluitvorming door de Raden van Toezicht vindt daarna plaats.

Inmiddels hebben prof. dr. Andre Knottnerus, hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de UM, voormalig decaan van de Faculteit Geneeskunde in Maastricht en voorzitter van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid, en prof. dr. Niek Urbanus, emeritus hoogleraar Keelneusoorheelkunde aan de UvA en voormalig bestuursvoorzitter en decaan in het AMC, zich bereid verklaard als externe begeleiders op te treden. Zij brachten in het voorjaar van 2011 in opdracht van het CvB van de UM en de RvB van het azM het evaluatierapport over de UMC-vorming in Maastricht uit.

bron: Maastricht Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen