CPEO is meer dan `slechts’ een spierziekte

Array

Chronische progressieve externe oftalmoplegie (CPEO) is een zeldzame spierziekte, waarbij vooral de spieren die de oogbollen bewegen zijn aangedaan. Promovendus Bart Smits toont voor het eerst aan dat ook de spieren die zorgen voor in- en uitademen zwakker zijn. Daarnaast blijkt uit zijn onderzoek dat CPEO een ernstige aandoening is: patienten hebben veel beperkingen in het dagelijks leven, slapen vaak slecht en hebben last van ernstige vermoeidheid of depressies.

Verder heeft Smits bij één patient een erfelijke afwijking gevonden, waarvan nog niet bekend was dat deze CPEO kan veroorzaken. CPEO kan qua klachten soms erg lijken op het chronisch vermoeidheidssyndroom. Door middel van stofwisselingsonderzoek in een spierbiopsie is goed onderscheid te maken tussen deze twee aandoeningen, zo laat dit onderzoek zien. Dit proefschrift draagt bij aan een betere begeleiding van CPEO-patienten en maakt het mogelijk sneller tot de juiste diagnose te komen.

Biografie
Bart Smits (Deurne, 1976) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling Neurologie, binnen het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience (DCN) van het UMC St Radboud. Hij is als neuroloog werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam.

dinsdag 5 juni 2012
Tijd 10.30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer drs. B.W. Smits
Promotors prof. dr. B.G.M. van Engelen, prof. dr. L.P.W.J. van den Heuvel

Titel promotie
Chronic progressive external ophthalmoplegia. More than meets the eye.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen