Samenwerking oncologiecentra MUMC+ en MMC

Array

Het Maastricht UMC+ en Máxima Medisch Centrum (MMC) hebben dinsdag tijdens een bijeenkomst in Thorn de aftrap gegeven voor een vergaande samenwerking op oncologisch gebied. Verschillende ziekenhuizen in Brabant en Limburg hebben aangegeven zich bij dit initiatief te willen aansluiten. Het uiteindelijke doel is om te komen tot één Oncologiecentrum voor zuidoost-Nederland, onder één leiding maar op verschillende locaties.

Maastricht UMC+ en MMC in Eindhoven /Veldhoven werken al sinds 2009 op een aantal gebieden met elkaar samen. De intensivering van de samenwerking tussen de oncologiecentra van beide klinieken is een nadere uitwerking hiervan. Dr. Art Vreugdenhil, voorzitter van de Oncologiecommissie van Máxima Medisch Centrum, geeft aan dat het samengaan volgt uit de erkenning dat anno 2012 ‘gewone kankerzorg’ eigenlijk niet meer bestaat. Alle zorg voor patienten met kanker is complex en zal steeds meer op individuele maat moeten worden vastgesteld. Door samen te gaan komt lokaal meer expertise beschikbaar. “Op die manier willen we ervoor zorgen dat ook in de toekomst complexe zorg in onze regio beschikbaar blijft”, aldus Vreugdenhil.
Voor goede diagnostiek en behandeling is het noodzakelijk dat in teams van deskundigen wordt samengewerkt, zo vult prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, voorzitter van de Oncologiecommissie van het Maastricht UMC+, aan. “Voor goede borstkankerzorg zijn bijvoorbeeld in borstkanker gespecialiseerde radiologen, pathologen, chirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen, plastisch chirurgen, klinisch genetici en verpleegkundigen nodig. Al deze verschillende professionals werken in één team met elkaar samen. Het beleid voor elke individuele patient wordt niet door één dokter, maar door het team bepaald.”

En borstkanker is maar één voorbeeld. In totaal zijn er twaalf tumorzorglijnen. “Voor elke zorglijn moet een dedicated team beschikbaar zijn; algemene oncologen bestaan niet meer”, benadrukt Tjan-Heijnen. “Wat nieuw aan ons concept is, is dat we over de locaties heen teams per tumorsoort gaan opstellen. Die teams gaan samen aan de slag. Zij bepalen hoe het zorgpad er moet uitzien, welke protocollen gehanteerd worden, wat waar het beste kan plaatsvinden. Via videoconferencing zullen complexe patienten gezamenlijk besproken worden. Medisch specialisten van het Maastricht UMC+ die zich bezighouden met oncologische zorg, gaan ook poliklinisch spreekuur doen in Eindhoven en Veldhoven.”

De stijging van het aantal nieuwe patienten met kanker, de toename in behandelings-mogelijkheden en de betere overleving na kanker leggen in de nabije toekomst een nog groter beslag op de Nederlandse gezondheidszorg. Voor patienten betekent samenwerking zoals hierboven beschreven een verhoogde overlevingskans en een betere kwaliteit van leven: tijdens de behandeling, maar ook in de periode daarna.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen