Wcz, decentralisatie begeleiding en Beginselenwet controversieel

De Vaste Kamercommissie voor VWS en voor Jeugdzorg geeft aan dat de Wet clientenrechten zorg, de Beginselenwet en de decentralisatie van begeleiding controversieel verklaard zouden moeten worden. Formeel moet hier nog door de hele Tweede Kamer over gestemd worden. ActiZ is verheugd over een aantal van de besluiten.

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn er niet rouwig om dat de Wet clientenrechten zorg opnieuw stil komt te liggen. Dit was na de val van het kabinet Balkenende IV ook het geval. Zo noemden de PVV en GroenLinks het wetsvoorstel een gedrocht.
Voor de Beginselenwet van de PVV was eveneens weinig animo. ActiZ vindt deze wet grotendeels overbodig en daar waar het over nieuwe individuele aanspraken gaat zelfs onwenselijk. De aanspraken staan immers al beschreven in de Algemene Leveringsvoorwaarden. ActiZ blijft ervoor pleiten dat dit wetsvoorstel wordt ingetrokken.

Overheveling begeleiding
Bij de overheveling van de functie begeleiding van de AWBZ naar de Wmo gaat het om een stelselwijziging en dat kan niet door een demissionair kabinet doorgevoerd worden, zo waren de Kamerleden van mening. Dit neemt niet weg dat het merendeel van de partijen wel achter het voornemen van overheveling staat. De invoeringsdatum van 1 januari 2013 wordt nu in ieder geval definitief niet meer gehaald. Veel leden van ActiZ zijn al bezig de benodigde wijzigingen in hun beleid door te voeren. Voor hen is het jammer dat de invoering wordt uitgesteld.

Wat gaat nog wel door?
Zorg en dwang
Een aantal andere dossiers mag wat de Kamerleden betreft wel doorgaan, bijvoorbeeld de behandeling van de Wet Zorg en Dwang. ActiZ is blij dat partijen ervan doordrongen zijn dat op korte termijn duidelijkheid moet komen over wat wel en niet mag op het gebied van zorg en dwang. Zodra de Raad van State aanvullend advies op het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer heeft verzonden, wordt de wetsbehandeling hervat. De vraag is wel of dat nog voor het zomerreces gaat lukken.

Wet Jeugdzorg
ActiZ is ook blij met de beslissing van de Kamercommissie Jeugdzorg om de behandeling van de nieuwe wet op de jeugdzorg (formeel ‘Wijziging van de Wet op de jeugdzorg in verband met het opnemen van een gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de jeugdketen’) door te laten gaan. Ook hier geldt dat het zonde zou zijn als zaken stilgelegd worden, terwijl iedereen de beweging naar voren wil maken. Het formele wetsvoorstel is er nog niet, dat wordt pas in het najaar verwacht, maar er wordt wel al gesproken over de contouren van de wet.

Kwaliteit
Tot slot is een aantal wetswijzigingen die te maken hebben met het opzetten van een Kwaliteitsinstituut en het regelen van de taken en bevoegdheden rondom kwaliteit niet-controversieel verklaard. Deze wetswijzigingen blijft ActiZ op de voet volgen en waar nodig beïnvloeden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen