Zware tenlastelegging OM voor Twentse ex-neuroloog Ernst J.S.

Array

Het Openbare Ministerie wil oud-neuroloog Ernst J.S. vervolgen voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel, mogelijk met de dood tot gevolg. Daarvoor zullen negen zaken extra onderzocht worden door een psycholoog of een psychiater. Het OM wil die zaken voor de rechter brengen. J.S. werkte jaren bij het Medisch Spectrum Twente. De medisch specialist moest in 2004 vertrekken bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, toen bekend werd dat hij bij een aantal patienten een verkeerde diagnose had gesteld. De specialist vertelde dat patienten ongeneeslijk ziek waren, terwijl dit niet het geval was. In het MST stelde hij onjuiste diagnoses bij tientallen patienten. Die kregen te horen dat ze MS, parkinson of alzheimer hadden terwijl dat niet zo was. Na de diagnose door J.S. gooiden veel patienten hun leven om. Zo verkocht een slachtoffer zijn huis om in een verzorgingsappartement te gaan wonen. Verder verloor hij zijn baan en vrouw.
Het expertisecentrum medische zaken van het Openbaar Ministerie (EMZ) heeft woensdag alle ex-patienten van een Twentse ex-neuroloog per brief gedetailleerd op de hoogte gebracht van het onderzoek in de eigen aangifte of melding tegen de neuroloog. Aan alle patienten is nadere informatie gegeven over waarom hun aangifte of melding wel of niet in de strafzaak betrokken is.

Politie en OM hebben de afgelopen jaren van iedereen die dat wilde de aangifte of melding met betrekking tot de neuroloog opgenomen. Uitgebreid onderzoek, onder andere met behulp van vijf medisch deskundigen, heeft het OM doen besluiten van negen patienten de zaak voor te leggen aan de rechter.

Het onderzoek is de afgelopen jaren lastig geweest, zo heeft onder andere de officier van het EMZ aan de ex-patienten laten weten. Voor het vaststellen van de foute diagnoses was expertise nodig van gerenommeerde neurologen elders in Nederland. Zij hebben zich over de zaken met de meeste aanwijzingen gebogen. Daar zijn nu deze negen zaken uit gekomen.

Ook alle andere zaken zijn beoordeeld, niet allemaal door medici aangezien al bij een eerste lezing bleek dat de zaken juridisch gezien weinig kans maakten. Overigens zal de patienten waarvan de zaken wel ten laste gelegd worden, gevraagd worden een onderzoek door een psycholoog of psychiater te ondergaan om de mate van het (psychisch) letsel dat zij hebben opgelopen vast te kunnen stellen.

Mede daardoor zal het gerechtelijk vooronderzoek vermoedelijk nog bijna heel 2012 in beslag nemen. Ook zal de verdachte nog nader moeten worden gehoord op de bevindingen van de deskundigen, en zal mogelijk ook nog van de zijde van de verdediging nadere onderzoek gevraagd worden.

De ex-patienten waarvan de aangifte of melding niet op de dagvaarding komt, zullen als ze dat willen wel op de hoogte gehouden worden van de voortgang van de strafzaak. Medewerkers van het slachtofferinformatieloket van het OM in Almelo zullen aanspreekpunt blijven voor alle mensen, zo is afgesproken.

De voormalige neuroloog wordt vervolgd wegens mishandeling (opzettelijke benadeling van de gezondheid), het opzettelijk brengen en laten in een hulpeloze toestand van een hulpbehoevende, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Vrijdag 1 juni zullen alle ex-patienten in een persoonlijk gesprek, of in een speciale bijeenkomst nadere informatie krijgen. Dan zullen onder andere de politie, de medisch officier en de Almelose hoofdofficier van justitie een toelichting geven op het verloop van de strafzaak en het onderzoek.

Het EMZ is een van de expertisecentra van het OM. Het EMZ staat in het hele land officieren bij in medische strafzaken, of doet zelf het onderzoek in dergelijke zaken. Het EMZ is ondergebracht bij het OM in Rotterdam.

In 2009 werd bekend dat Ernst J.S. in een kliniek in Duitsland gewoon weer als neuroloog aan de slag was. In Duitsland zouden zich geen problemen hebben voorgedaan met het stellen van de diagnose, aldus woordvoerder Moses van privékliniek Schlossberg.

De oud-neuroloog zegt zelf dat hij verkeerde diagnoses stelde omdat hij onder invloed was van medicijnen waaraan hij verslaafd was geraakt. Om aan de medicijnen te komen, vervalste hij onder meer recepten. Vanwege zijn verslaving moest hij bij het MST vertrekken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen