‘Thuis wonen met Dementie’

Array

Het Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 13 juni aanstaande in het Maastricht UMC+ heeft als titel ‘Thuis wonen met Dementie’. De bijeenkomst vindt plaats van 19.00 – 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het academisch ziekenhuis. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur.

Zo lang mogelijk thuis
Personen met dementie blijven liefst zo lang mogelijk thuis wonen, alleen en/of met ondersteuning van hun mantelzorger. Van de mensen met dementie woont 70% thuis en krijgt zorg van een mantelzorger. Dit percentage zal in de komende jaren ongetwijfeld toenemen omdat het aantal mensen met dementie de komende twee decennia gaat verdubbelen en het aantal plaatsen in verzorgingscentra vanweg schaarste aan budget en personeel niet in dezelfde mate kan groeien.

Langer thuis wonen met dementie kan door de inzet van technologie op verschillende manieren worden ondersteund. De aanpassingen die nodig zijn, betreffen vooral maatregelen op het gebied van comfort, veiligheid, structuur en herkenbaarheid om maximale levenskwaliteit en autonomie te verzekeren. Ook de behoeftes van de mantelzorger dienen hierbij als uitgangspunt te worden meegenomen.

Mogelijkheden
De eerste sprekers, dr. Jan Rietsema en dr. Marieke Spreeuwenberg, zullen een overzicht geven van de mogelijkheden die technologie biedt en veel voorbeelden gebruiken uit eigen onderzoek en onderzoek van anderen die dit illustreren.
De tweede spreker, Chantal Grauwels (al een 27 jaar werkzaam met personen met dementie) zal deze avond samen met u een rondgang maken door alle vertrekken van het huis, waar mogelijk aanpassingen en hulpmiddelen aangewend kunnen worden.

Woensdag 13 juni, Dialoog rond dementie in Maastricht UMC+

Inleiders deze avond zijn dr. Jan Rietsema (Lector Technologie in de Zorg) & dr. Marieke Spreeuwenberg (klinisch neuropsycholoog en onderzoeker) werkzaam bij Hogeschool Zuyd, en Chantal Grauwels, Ergotherapeute en Consulente binnen het Expertisecentrum Dementie Contact te Hasselt.
Zie ook: www.alzheimercentrumlimburg.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen