‘Meer bewegen heeft geen positieve invloed bij depressie’

De gebruikelijke behandeling tegen depressie combineren met extra beweging, leidt niet tot sneller herstel. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Bristol en Exeter. Tijdens het onderzoek werden 361 mensen met een depressie behandeld, bijvoorbeeld met medicatie passend bij hun klachten.

Een deel van deze groep kreeg bovendien acht maanden lang advies over hoe ze actiever konden worden. Ze kregen maximaal dertien keer informatie over beweging, maar mochten zelf bepalen wat ze met deze informatie deden.
Deze aanpak werkte gedeeltelijk. Proefpersonen die aangemoedigd werden om meer te bewegen werden actiever, wat een positief effect had op hun gezondheid in het algemeen. Hun depressieve klachten waren echter na een jaar nog steeds hetzelfde als bij de inactieve proefpersonen. De extra beweging bleek niet te helpen.

Eerder onderzoek
In eerdere onderzoeken werd wel een verband gevonden tussen beweging en het verminderen van symptomen van depressie.

“Veel patienten die kampen met een depressie nemen liever niet de traditionele antidepressiva, maar willen therapieen overwegen waarbij geen medicatie nodig is. Beweging en actief zijn leek een veelbelovende behandeling, maar dit onderzoek laat zien dat beweging niet effectief is bij het behandelen van een depressie”, zegt John Campbell.

Bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen