Moederzorg beinvloedt volwassen gedrag

Hoeveel aandacht rattenmoeders schenken aan hun pups beïnvloedt hoe angstig de dieren als volwassenen zullen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Ze beschrijven dat in het tijdschrift PLoS ONE.

Rattenmoeders besteden niet evenveel zorg aan ieder van hun pups. De ene pup in het nest krijgt veel meer aandacht en zorg dan de andere. Onderzoekers van het UMC Utrecht en van de Universiteit van Amsterdam stelden in ieder nest vast hoeveel zorg iedere pup van de moeder ontving, op vaste momenten in de eerste week na de geboorte.

Pups die veel zorg hadden ontvangen bleken drie maanden later veel minder angstig te zijn dan hun broertjes of zusjes die minder aandacht kregen. Ook presteerden de ratten die vroeger goed verzorgd waren als volwassenen veel beter in een taak waarbij ze moesten kiezen tussen een grote kans op een kleine beloning en een kleine kans op een grote beloning, waarbij de eerste optie op de langere termijn het meeste oplevert.

Zelfs als alle omstandigheden zoveel mogelijk vergelijkbaar worden gehouden, kan moederzorg dus veel verschil maken. Vroege levenservaringen spelen een belangrijke rol bij het risico op psychopathologie later in het leven.

“Het onderzoek toont aan dat ‘nurture’ een belangrijke rol speelt in cognitieve ontwikkeling”, concludeert prof. dr. Marian Joels van het UMC Utrecht. Zij leidde het onderzoek.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen