Positieve resultaten colloborative care bij depressie

Array

Uit onderzoek naar de effectiviteit van collaborative care bij depressieve werknemers die verzuimden van hun werk blijkt dat met deze methode positieve resultaten worden geboekt. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Depressie Initiatief onder leiding van Prof.dr. van der Feltz-Cornelis.

De collaborative care behandeling, gericht op vermindering van klachten en werkhervatting, werd uitgevoerd door speciaal getrainde bedrijfsartsen. De groep werknemers die de collaborative care behandeling ontving, had na drie maanden significant betere behandelrespons en verbetering van depressieve symptomen dan de groep werknemers die de gebruikelijke zorg ontving.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry. Het artikel werd vergezeld van een waarderend editorial waarin collaborative care als veelbelovend wordt aangeduid.

Collaborative care for major depressive disorder in an occupational healthcare setting
M. C. Vlasveld, C. M. van der Feltz-Cornelis, H. J. Adèr, J. R. Anema, R. Hoedeman, W. van Mechelen,  A. T. F. Beekman.
BJP June 2012 200:510-511; published ahead of print November 24, 2011, doi:10.1192/bjp.bp.111.095687

Lees de abstract van het artikel. Lees de abstract van het editorial.

Bron: Trimbos Instituut

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen