GASTVRIJHEIDSZORG MET STERREN / WINNAARS

Judith Leysterhof winnaar Gastvrijheidsprijs Kleinschalige Woonvormen
Padua, Sint Franciscus Gasthuis en Emergis winnen Gastvrijheidszorg Awards

Zorgcentrum Padua in Tilburg heeft in de categorie Verpleging & Verzorging de Gastvrijheidszorg Award 2012 gewonnen. Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam is in de categorie Ziekenhuizen de winnaar van deze prijs en de award in de categorie GGZ is naar Emergis in Kloetinge gegaan. Judith Leysterhof in Hardinxveld-Giessendam won de eerste Gastvrijheidsprijs Kleinschalige Woonvormen, een aanmoedigingsprijs. Vandaag (donderdag 7 juni) hebben alle uitblinkers in gastvrijheid de awards in ontvangst genomen tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg in Ede.

Nieuw: vijf sterren
Dit jaar deden 225 zorgaanbieders mee aan Gastvrijheidszorg met Sterren. De deelnemers zijn beoordeeld op gastvrijheid en afhankelijk van hun score hebben ze sterren toebedeeld gekregen. Tot vorig jaar was vier sterren het maximum; dit jaar is het voor het eerst mogelijk een vijfde ster in de wacht te slepen. Behalve Padua en het Sint Franciscus Gasthuis kregen ook het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en zorgcentrum De Miente in Gorredijk vijf sterren. De jury heeft besloten deze instellingen een extra ster toe te kennen, omdat zij niet alleen gastvrij zijn, maar er ook blijk van hebben gegeven dat zij gastvrijheid weten te borgen.

Waarderingssysteem
Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. Het doel is de kwaliteit van leven van clienten en patienten te verbeteren door het stimuleren van goede gastvrijheidszorg. Vandaag is informatie over de deelnemers aan Gastvrijheidszorg met Sterren 2012 én 2011 toegevoegd aan www.kiesbeter.nl, Nederlands grootste website op het gebied van informatie voor consumenten op het gebied van de gezondheidszorg.

Sterrengids Gastvrijheidszorg
De resultaten van de audits zijn te vinden in de ruim 425 pagina’s omvattende Sterrengids Gastvrijheidszorg, die tijdens het congres is uitgereikt. Alle gegevens uit de gids worden ook gepubliceerd op www.zorgmetsterren.nl.

Gastvrijheid
Gastvrijheid neemt een steeds grotere plaats in binnen de zorgsector. Belangrijke onderdelen daarvan zijn gezond en lekker eten en genieten van een goede maaltijd in een prettige ambiance. Maar ook de manier waarop medewerkers patienten en clienten bejegenen is een graadmeter, alsook de dienstverlening.

Extra prijs
Tijdens het evenement is ook de Eten is Feest! Award uitgereikt aan verpleeghuis Magnushof van Woonzorggroep Samen in Schagen. Initiatiefnemer van deze prijs is Unilever Food Solutions,die jaarlijks een zorginstelling in het zonnetje zet die voor bewoners van eten een dagelijks terugkerend feest weet te maken.

Uitslagen
In totaal zijn tien ziekenhuizen en eenzelfde aantal zorgcentra genomineerd voor de Gastvrijheidszorg Awards. In de categorie GGZ waren vijf instellingen in de geestelijke gezondheidszorg kanshebber. Ook vijf kleinschalige woonvormen kwamen in aanmerking voor de aanmoedigingsprijs Kleinschalige Woonvormen. De uitslagen zijn als volgt:

Verpleging & Verzorging
1 Padua (De Wever), Tilburg
2 De Miente (ZuidOostZorg), Gorredijk
3 Ielânen (Zorggroep Plantein), Sneek
4 De Wiken (ZuidOostZorg), Drachten
5 Waerthove (Rivas Zorggroep), Sliedrecht
6 Bloemhof (Zorggroep Groningen), Ten Boer
7 Brugchelencamp (De Friese Wouden), De Westereen
8 De Hofwijck (Palet), Leeuwarden
9 Malderburch, Malden
10 Sinselhof (De Zorggroep), Venlo

Ziekenhuizen
1 Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam
2 Elkerliek ziekenhuis, Helmond
3 Ziekenhuis Rivierenland, Tiel
4 Maasziekenhuis Pantein, Boxmeer
5 Ziekenhuis St Jansdal, Harderwijk
6 Amphia Ziekenhuis locatie Langendijk, Breda
7 Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem
8 Westfriesgasthuis, Hoorn
9 Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Assen
10 Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk, Dordrecht

GGZ
1 Emergis, Kloetinge
2 Landgoed De Grote Beek (GGzE), Eindhoven
3 Dimence locatie Brinkgreven, Deventer
4 De Wieken (GGNet), Groenlo
5 De Linde (GGNet), Apeldoorn

Kleinschalig Wonen
1 Judith Leysterhof (Rivas Zorggroep), Hardinxveld-Giessendam
2 Voltawerk (ZuidOostZorg), Gorredijk
3 Het Gasthuis (Rivas Zorggroep), Gorinchem
4 Ielânen (Zorggroep Plantein), Sneek
5 De Geinsche Hof (Zorgspectrum), Nieuwegein

Initiatiefnemers
Inititatiefnemers van Gastvrijheidszorg met Sterren en het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg zijn LOC Zeggenschap in zorg (www.loc.nl), Koksgilde (www.koksgilde.nl) en Vakmedianet, uitgever van onder meer de zorgbladen Gastvrije Zorg (www.gastvrijezorg.nl) en ZorgInstellingen (www.zorginstellingen.nl). Het project en het congres worden mede mogelijk gemaakt met steun van de partners Unilever Food Solutions, Deli XL Foodservice, Douwe Egberts, FrieslandCampina Dagvers, Hago Assist/Hago Zorg, Miele Professional, Mitsubishi Electric, Satelliet Meubelen, Sortrans, temp-rite International en Zwanenberg Food Group.

bron: Zorg met Sterren

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen