KNMG, NPCF en ZN slaan handen ineen om eHealth te stimuleren

Array

Patienten, zorgverleners en zorgverzekeraars hebben samen afspraken vastgelegd om vaart te maken met het gebruik van online toepassingen in de zorg.

eHealth biedt patienten en artsen de mogelijkheid om via de computer diagnoses te stellen, uitslagen te communiceren en informatie uit te wisselen. De afspraken zijn vastgelegd in de Nationale Implementatie Agenda (NIA) eHealth.

Het document is vandaag overhandigd aan demissionair minister Edith Schippers. De NIA sluit aan bij de brief over eHealth die minister Schippers vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Momenteel worden al diverse initiatieven op het gebied van eHealth ondernomen, zoals een online trainingsprogramma voor en door jonge reumapatienten en online inzicht voor patienten in hun eigen ziekenhuisdossier.

Artsenkoepel KNMG, patientenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben in de NIA-agenda afspraken vastgelegd om de verdere ontwikkeling van eHealth te stimuleren. Dat is van belang omdat eHealth bijdraagt aan betaalbare, toegankelijke zorg van hoge kwaliteit en meer eigen regie voor patienten. eHealth wordt ingezet ter vervanging, vereenvoudiging en verbetering van bestaande zorg en niet als toevoeging van extra zorg. De agenda biedt bovendien een goede leidraad voor andere organisaties in het zorgveld om op aan te haken.

Realiseren randvoorwaarden
De drie partijen hebben drie speerpunten benoemd. De verschillende activiteiten van de partijen hangen zodanig met elkaar samen dat ze elkaar versterken.

1. Bewustwording van de mogelijkheden die eHealth biedt.
2. Uitbreiden van verantwoord gebruik van eHealth toepassingen en van het verder structureel en verantwoord inpassen van eHealth in de dagelijkse zorgpraktijk.
3. Verder onderzoek en verdere ontwikkeling op het gebied van eHealth.

Zorgverzekeraars gaan ervoor zorgen dat de eHealth-toepassingen ook echt deel uitmaken van het contracteerbeleid met zorgverleners. Ook benoemen zij daarin welke zorgtoepassingen hierdoor geheel of deels vervangen worden.

De medische professionals nemen de eHealth toepassingen daadwerkelijk op in hun daarvoor aangepaste richtlijnen en protocollen.

De patienten- en clientenorganisaties bevorderen de acceptatie van eHealth. Zij maken afspraken dat de patient als gebruiker ook echt wordt betrokken bij ontwikkeling en uitvoering. Ook monitoren ze de ervaringen van patienten met eHealth en brengen deze in als input voor de professionele zorgstandaarden en de zorginkoop.

Quotes
‘Je kunt tegenwoordig alles online regelen, behalve je eigen zorg. Hoog tijd dus dat iedere patient toegang krijgt tot de vele goede ehealth-mogelijkheden en pilots die er zijn. eHealth zal de impact die de zorg heeft op het leven van veel patienten een stuk verminderen. Tegelijkertijd krijgen patienten zo meer grip op hun eigen zorg.’

Wilna Wind, directeur patientenfederatie NPCF

‘De KNMG wil dat eHealth een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg wordt. Met digitale communicatiemogelijkheden valt zoveel te winnen: snelle en eenduidige informatie, efficient overleg, geen zorg op afspraak maar precies op het moment dat het nodig is, meer regie bij de patient. Dat we nu als veldpartijen de handen ineen hebben geslagen, is een unieke stap naar daadwerkelijke brede toepassing van eHealth in de zorg.’

Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, voorzitter artsenfederatie KNMG

‘Zorgverzekeraars stimuleren en investeren in eHealth om het zelfmanagement van de patient te vergroten en de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Daarbij is van belang dat ‘oude’ zorg ook echt door nieuwe zorg wordt vervangen. Met de NIA krijgt de verdere uitrol van eHealth een stimulans. Ook vormt de NIA een goede kapstok voor het zorgveld om aan te haken met passende initiatieven.’

Pieter Hasekamp, algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland

Over eHealth
eHealth is een nieuwe manier van het aanbieden van zorg via digitale oplossingen. Door de digitale evolutie zijn allerlei nieuwe mogelijkheden voor zorgtoepassingen ontstaan. Mits goed ingezet, draagt eHealth bij aan betaalbare, toegankelijke zorg van hoge kwaliteit. eHealth wordt nadrukkelijk ingezet ter vervanging, vereenvoudiging en verbetering van bestaande zorg en niet als toevoeging van extra zorg.

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen