Internisten gaan doelmatig voorschrijven

Array

De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) heeft besloten in de dagelijkse communicatie en in de opleidingen geen merknamen van geneesmiddelen meer te gebruiken. Zij zullen uitsluitend stofnamen hanteren. Ook wordt in principe alleen op stofnaam voorgeschreven. Op deze wijze stimuleert de NIV haar leden doelmatiger te werken en zo bij te dragen aan beheersing van de kosten in de zorg.

Samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie is de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) vorig jaar een project gestart om te onderzoeken waarom er verschillen bestaan tussen de ziekenhuizen in het voorschrijven van het percentage geneesmiddelen op stofnaam en merknaam. De resultaten van dit onderzoek worden deze zomer verwacht.

De NIV spant zich samen met andere betrokken partijen ook in voor het minimaliseren van de variatie van generieke geneesmiddelen wat betreft werkzaamheid en afleveringsvorm. Dit laatste in verband met patiëntveiligheid en therapietrouw. Ook wordt gewerkt aan goede ondersteuning voor het voorschrijven van generieke geneesmiddelen in elektronische voorschrijfsystemen.

Deze week gaf minister Schippers aan geschrokken te zijn van de verspilling in de zorg, met name op terrein van geneesmiddelen en verbandmaterialen. Zij vroeg het veld actie te ondernemen. De NIV geeft met bovenstaande besluiten al invulling aan dit verzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen