Opnieuw € 8 miljoen beschikbaar voor innovatie in de zorg

Zorgverzekeraar Coöperatie VGZ, ABN AMRO en Mediq starten Health Innovation Fund II
Na het succes van het eerste fonds gaat het tweede venture capital fonds Health Innovation Fund II nu van start. Investeerders zijn Coöperatie VGZ, ABN AMRO en Mediq. De doelstelling is om met behulp van innovatie de zorg betaalbaar te houden en de kwaliteit te verbeteren. Het fonds zal de komende jaren € 8 miljoen investeren in 10 tot 12 startende ondernemingen.

Focus op innovatie in de zorg
Met het eerste fonds zijn reeds 10 investeringen gedaan in veelbelovende bedrijven. Vrijwel alle investeringen presteren naar verwachting. Volgens de partijen is innovatie niet alleen een voorwaarde om zorg betaalbaar te houden, maar ook om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Als belangrijke stakeholders in de sector willen zij dit proces versnellen. Daarom stellen zij risicodragend kapitaal beschikbaar.

Organisatie
Het Health Innovation Fund wordt beheerd door Health Innovations. Het fonds wordt ondersteund vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). In juni 2011 selecteerde ELI het fonds voor de regeling Technostarters door middel van een aanbesteding.

Ilse te Walvaart, manager Zorgvernieuwing bij Coöperatie VGZ en commissaris van het fonds: ‘Als grote speler in de zorgmarkt is het voor Coöperatie VGZ van belang om in contact te blijven met innovaties, die vaak bij kleine ondernemingen beginnen. Door onze betrokkenheid bij het Health Innovation Fund zorgen we ervoor dat wij deze innovaties niet uit het oog verliezen en toe kunnen passen voor betere zorg voor onze klanten.’

Paul Kok, directeur Public Banking bij ABN AMRO en commissaris van het fonds: ‘De zorg staat voor grote vraagstukken op het gebied van betaalbaarheid en kwaliteit. ABN AMRO speelt een vooraanstaande rol in de financiering van de Nederlandse gezondheidszorg. Om onze rol als ‘zorgbank’ verder invulling te geven vinden wij het van groot belang om betrokken te zijn bij vernieuwing in de zorg. Het Health Innovation Fund is voor ons naast een financiele, dan ook vooral een strategische investering.’

Marcel van den Broek, lid van de groepsdirectie van Mediq en commissaris van het fonds: ‘Mediq streeft naar leiderschap in innovatie, bijvoorbeeld door het introduceren van nieuwe service- en distributieconcepten. Het Health Innovation Fund is voor ons een goed instrument om betrokken te blijven bij de nieuwste ontwikkelingen in de medische sector en zo onze strategische doelstellingen te realiseren.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen