Dossiers Maasstad Ziekenhuis onrechtmatig verkregen door studenten

Array

Clara Ziekenhuis fotograaf Arne Rijkeboer Hoofdredacteur Psychiatrie Nederland & GGZ Opleiden

Ernstige schending privacy door oud-huurders Clara
In diverse media staan berichten over studenten die in een oud pand van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis wonen.
De studenten woonden als antikraakwacht in het pand ‘Clara’en claimen dat zij zomaar bij patientgegevens, medicijnen, röntgenfoto’s en bestellijsten konden. Volgens een woordvoerder woordvoerster van het ziekenhuis hebben de studenten ingebroken in gesloten ruimtes en hebben de studenten ‘het pand gesloopt hebben’. Het ziekenhuis gaat dan ook aangifte doen tegen de studenten. .

Het Maasstad Ziekenhuis heeft met verbijstering kennis genomen van het feit dat enkele oud-bewoners van locatie Clara medisch gevoelige informatie aan de media hebben prijsgegeven. De oud-bewoners hebben het materiaal in handen gekregen door afspraken over hun bewoning op grove wijze te schenden en door in afgesloten ruimten in te breken. Het Maasstad Ziekenhuis heeft eind vorig jaar besloten het pand tijdelijk te laten bewonen door huurders van een leegstandsbeheerder. Het ziekenhuis wilde met de bewoning materialen, apparatuur en afval die er nog wachtten op verhuizing of verwijdering beschermen tegen diefstal en vernieling. Helaas is het tegendeel gebeurd. Bewoners hebben zich –dikwijls via braak- toegang verschaft in delen van het pand waarover tevoren met leegstandsbeheerder Villex was afgesproken dat huurders er niet mochten komen.

Het Maasstad Ziekenhuis was en is nog niet helemaal klaar met de ontmanteling van het pand Clara. Veel materialen wachten bijvoorbeeld op verscheping naar ons zusterziekenhuis in Kameroen. Omdat voor die verscheping geld nodig is dat middels charitas bijeen wordt gebracht, lukt dat niet van de een op andere dag. Deze materialen stonden in of rond ruimten die niet toegankelijk waren voor huurders.

Het ziekenhuis heeft er onterecht op vertrouwd dat het pand bij de leegstandsbeheerder en zijn huurders in goede handen was.
Het ziekenhuis had gehoopt op een goede band met de huurders, maar die is onder druk komen te staan toen bleek dat de gemeente Rotterdam geen vergunning kon geven voor bewoning in verband met het bestemmingsplan van het pand. Er moest in mei daarom op korte termijn worden ontruimd. Het Maasstad Ziekenhuis hecht eraan te beklemtonen dat de privacy van patienten is geschonden door de individuen die dit gestolen materiaal hebben gepubliceerd, en niet andersom.

De studenten forceerden deuren van ruimtes waar de gegevens, spullen en apparatuur waren opgeslagen. Deze spullen zouden later pas verhuisd worden naar een zusterziekenhuis in Kameroen.

Op de website van het ziekenhuis staat nog geen verklaring, het al eerder geplaagde ziekenhuis kampt namelijk met technische problemen met de website waardoor er tijdelijk geen nieuwe berichten . Wel is o.a. de Facebook pagina van het ziekenhuis al aangepast.

UPDATE:

De studenten hadden een YouTube filpmje gemaakt waarin zijn lieten zien dat zij bij rotgenfoto’s en oude rekeningen konden komen. Op het filmpje was ook duidelijk te zien dat ze hiervoor zaken moesten forceren!

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen