Acute Opname Afdeling verhoogt kwaliteit en reduceert ligkosten

Array

Kortere ligduur, minder heropnames en tevreden patienten
Een aantal ziekenhuizen heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met een Acute Opname Afdeling AOA.Patienten die met spoed worden opgenomen komen op een dergelijke afdeling terecht. Heeft een ziekenhuis geen AOA, dan worden spoedpatienten verspreid over ‘gewone’ verpleegafdelingen.

Op die afdelingen verstoort de acute patient de dagelijkse werkplanning met alle risico’s van dien.Op een symposium over dit onderwerp gaf onder andere de IGZ haar visie op de acute zorg en werden de resultaten van de benchmark gepresenteerd.

Eenduidige richtlijnen en uniformering werkwijze
De Inspectie benadrukt het belang van een goede organisatie van de acute zorg in Nederland en het formuleren en hanteren van duidelijke richtlijnen en procedures.
Uit resultaten van onderzoek in verschillende landen, onder andere de Verenigde Staten en Australie, blijkt dat de acute zorg gebaat is bij een goede AOA. Het verkort de ligduur, vermindert het aantal heropnames en kan uiteindelijk ook leiden tot minder sterfgevallen. Daarnaast is continuïteit in de bezetting van belang. Het moet niet zo zijn dat specialisten ‘het er  even bij doen’. Acute zorg verdient prioriteit. Dat in combinatie met verbetering van de kwaliteit op de SEH’s kan het niveau van de acute zorg aanzienlijk verbeteren.

Ook uit de benchmark (vergelijking van Nederlandse ziekenhuizen met een AOA)  blijken bovenstaande resultaten. Daarnaast blijkt uit de benchmark dat een goed georganiseerde AOA het aantal opnamestops in een ziekenhuis drastisch kan verminderen. De diagnostiek gebeurt sneller op een AOA waardoor er  eerder een goed behandelplan is en de patient in meer dan 95% van de gevallen direct op de juiste afdeling terecht komt.

Zowel de patient- als medewerkertevredenheid is hoger op een AOA.

Tot slot zijn ook de patient en medewerker op de andere afdelingen in het ziekenhuis gebaat bij een AOA omdat er daar meer rust  is in het dagelijks werk.

Aan het netwerk van Nederlandse AOA’s nemen het Rode Kruis Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Medisch Centrum Alkmaar, Zaans Medisch Centrum, Alysis Rijnstate, St. Lucas Andreas, Kennemer Gasthuis, Haga Ziekenhuis en de Vreelandgroep deel.

Wat is een AOA?
Een AOA is voor spoedpatienten een specialistische afdeling, waar ze maximal 48 uur verblijven. In deze periode wordt een diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt. In een groot aantal gevallen blijkt de patient na die 48 uur al naar huis te kunnen. Kan dat niet, dan wordt de patient (gepland!) doorgeplaatst naar een gewone afdeling.

Deze manier van werken blijkt én de kwaliteit van zorg te bevorderen én leidt tot minder kosten omdat een deel van de patienten sneller naar huis kan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen