Samenwerking tussen JDRF Medtronic om continue glucosemonitoring verder te ontwikkelen tot kunstmatige-bètacelsystemen

JDRF gaat via het Sensor Initiative van JDRF-Helmsley Charitable Trust samenwerken met Medtronic om continue glucosemonitoring verder te ontwikkelen tot kunstmatige-bètacelsystemen─ Samenwerking aangekondigd tussen toonaangevende R&D-partners om nieuwe redundant sensorsystemen te ontwikkelen voor betere glucoseregulering bij mensen met diabetes, met als doel een kunstmatige bètacel te ontwikkelen ─
De Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) heeft vandaag, samen met de Helmsley Charitable Trust (HCT), bekendgemaakt dat het gaat samenwerken met Medtronic, Inc. (NYSE:MDT), toonaangevend op het gebied van R&D wat betreft ontwikkeling van een kunstmatige bètacel. Het JDRF-HCT Sensor Initiative wil een nieuwe generatie kunstmatige-bètacelsystemen ontwikkelen door de huidige continue-glucosemonitoring (CGM)-technologie uit te bouwen naar een systeem met een nog grotere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Het doel van het samenwerkingsverband is om de ontwikkeling van het nieuwe redundante sensorsysteem van Medtronic, waarin twee unieke technologieen worden gecombineerd, te versnellen. Deze belangrijke technologische vooruitgang heeft nu financiele ondersteuning gekregen van het Sensor Initiative, een samenwerkingsverband van JDRF en de Helmsley Charitable Trust. Het JDRF-HCT Sensor Initiative is opgezet om de ontwikkeling en levering van nog nauwkeurigere en meer betrouwbare sensoren voor continue glucosemonitoring te versnellen. Sensoren voor continue glucosemonitoring vormen mogelijk HET pad naar de ontwikkeling van kunstmatige-bètacelsystemen voor mensen met diabetes. De huidige CGM-apparaten hebben meegeholpen aan een aanzienlijke verbetering van de glucoseregulering bij mensen met type 1 diabetes. De sensoren van de volgende generatie zullen nog nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn, wat een krachtiger insulinemanagement mogelijk maakt en de weg baant naar de ontwikkeling van geautomatiseerde kunstmatige-bètacelsystemen.

 

“We weten al lang dat een nauwkeurige en betrouwbare sensortechnologie een voorwaarde is voor de totstandkoming van een kunstmatige bètacel. De ontwikkeling van een rechthoekig, redundant sensorsysteem door Medtronic zal dit proces sterk versnellen,” verklaarde Jeffrey Brewer, President en Chief Executive Officer van JDRF. “We zijn er enthousiast over dat onze lange samenwerking met Medtronic nu op een nieuw niveau komt met dit Sensor Initiative, dat de resultaten voor mensen met diabetes zou kunnen verbeteren.”

 

“De Helmsley Charitable Trust zet zich in om het leven van mensen met type 1 diabetes gemakkelijker te maken en hun levenskwaliteit te verhogen. Deze samenwerking biedt de gelegenheid om sneller accuratere, doeltreffende instrumenten te ontwikkelen voor het dagelijkse insulinemanagement. Op deze manier zouden we onze beide doelstellingen kunnen bereiken”, verklaarde David Panzirer, Trustee, Helmsley Charitable Trust.

 

Het rechthoekige, redundante sensorsysteem zal nauwkeurige glucosewaarden kunnen geven dankzij twee sensoren: de in CGM-systemen gebruikelijke elektrochemische sensor – in wetenschappelijke termen een glucose-oxidasesensor – en een optische sensor. De twee sensoren, met elk hun eigen meettechnologie, functioneren samen als een degelijk controlemechanisme en maken echte redundantie mogelijk, wat een garantie is voor veilige en betrouwbare glucosemetingen voor een kunstmatige-bètacelsysteem.

 

“Dit is een nieuwe, belangrijke mijlpaal in ons samenwerkingsverband met de JDRF en de Helmsley Charitable Trust om de CGM-technologie voor de kunstmatige bètacel verder te ontwikkelen. Die samenwerking ging verscheidene jaren geleden van start met de CGM-studies van JDRF en bestaat momenteel uit talloze studies naar een mogelijke ontwikkeling van  de kunstmatige bètacel,” verklaarde Katie Szyman, President van de Diabetesdivisie van Medtronic. “We zijn er ook enthousiast over dat we nu de optische sensortechnologie kunnen onthullen die we een aantal jaar geleden hebben overgenomen. Voor de missie van beide organisaties – mensen met diabetes de gelegenheid geven om langer en gezonder te leven – is het cruciaal dat we de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de sensoren verder ontwikkelen.”

 

CGM-apparaten geven zowel real-time informatie over de glucosewaarde van iemand met diabetes, als trendinformatie: of de glucosewaarde stijgt of daalt, en hoe snel. De apparaten geven ook een waarschuwing als de glucosewaarde te hoog of te laag wordt. De baanbrekende CGM-studies van JDRF hebben aangetoond dat toepassing van CGM de glucoseregulering aanzienlijk kan verbeteren en bij regelmatig gebruik de frequentie van te hoge of te lage glucosewaarden kan verlagen. Tegenwoordig worden deze sensoren gebruikt als onderdeel van kunstmatige-bètacelsystemen, die te hoge of lage glucosewaarden bij mensen met diabetes zullen beperken door de insulinetoediening gedurende een deel van de tijd te automatiseren. In de toekomst zullen kunstmatige-bètacelsystemen die glucosewaarden in stand houden, zoals bij mensen zonder diabetes, en daarvoor het grootste deel van de tijd geautomatiseerd zijn,  geavanceerde sensoren nodig hebben die nog nauwkeuriger zijn en voorzien zijn van foutdetectiesystemen. Medtronic is een pionier op het gebied van kunstmatige-bètacelsystemen en heeft het eerste closed-loop product, het Minimed Paradigm® Veo™-systeem, ontwikkeld. Dit systeem onderbreekt de insulinetoediening automatisch als de glucosewaarde die de sensor meet gelijk  of lager is dan de onderste drempelwaarde. Dit systeem is op de markt verkrijgbaar buiten de Verenigde Staten, en Medtronic voert momenteel een studie uit om goedkeuring te verkrijgen van de Food and Drug Administration (FDA).

 

Over type 1 diabetes (T1D)
T1D is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier in het lichaam niet langer voldoende insuline produceert, een hormoon dat nodig is om voedsel in energie om te zetten. Mensen met T1D moeten elke dag meerdere keren hun bloedglucosewaarden controleren door bloed te prikken in hun vinger of met behulp van een CGM-systeem, en op basis van de gemeten waarden insuline toedienen door middel van een injectie of via een insulinepomp.

 

Over JDRF

De Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) is wereldwijd de toonaangevende organisatie die zich richt op onderzoek naar type 1 diabetes (T1D). JDRF, aan de basis gedreven door gepassioneerde vrijwilligers die een connectie hebben met kinderen, jongeren en volwassenen met deze aandoening, is de grootste liefdadigheidsorganisatie die steun verleent aan onderzoek naar T1D. JDRF heeft zich ten doel gesteld het leven te verbeteren van iedereen die getroffen is door T1D, door vooruitgang te versnellen bij de meest veelbelovende projecten ter genezing, voorkoming en een betere behandeling van T1D. JDRF werkt samen met een breed scala aan partners die dit doel delen. Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF meer dan 1,5 miljard dollar geschonken aan T1D-onderzoek. Meer dan 80% van de uitgaven van JDRF gaat rechtstreeks naar onderzoek en onderzoeksgerelateerde educatieve projecten. In het verleden verleende researchbijdragen van JDRF hebben ertoe geleid dat de zorg voor mensen met deze aandoening aanzienlijk is verbeterd en dat de wetenschappelijke kennis over T1D sterk is toegenomen. JDRF zal niet rusten voordat T1D volledig is overwonnen. Voor meer informatie, ga naar www.jdrf.org.

 

Over de diabetesdivisie van Medtronic
De diabetesdivisie van Medtronic (www.medtronic-diabetes.nl ) is wereldwijd marktleider op het gebied van geavanceerde diabetesmanagementoplossingen, met onder meer geïntegreerde diabetesmanagementsystemen, insulinepomptherapie, systemen voor continue glucosemonitoring en software voor therapiemanagement. De divisie beschikt bovendien over een uitstekende klantenservice die 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is voor ondersteuning aan patienten en professionele zorgverleners.

 

Over Medtronic

Medtronic, Inc. (www.medtronic.com), met hoofdkantoor in Amerikaanse Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie (pacemakers, defibrillatoren, stents, hartkleppen, insulinepompen, neurostimulatoren,enz.). Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland.

 

Medtronic Nederland heeft een verkoopkantoor en een internationaal distributie- en servicecentrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingcentrum in Maastricht, een productiefaciliteit in Kerkrade en het verkoopkantoor van CoreValve in Tilburg. Meer informatie vindt u op www.medtronic.nl

De werkelijke kracht van Medtronic schuilt in de meer dan 40.000 toegewijde medewerkers die wereldwijd voor ons werken. En ook in Nederland zijn wij doorlopend op zoek naar nieuwe medewerkers. Zie http://www.medtronic.nl/carriere/carriere-mogelijkheden/index.htm

Over The Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust
De Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust, opgericht in 1999, wordt beheerd door vier trustees die zijn gekozen door Leona Helmsley. De Trust zet de traditie van gulle schenkingen door het echtpaar Helmsley tijdens hun leven voort door uiteenlopende organisaties te steunen, met name op het gebied van gezondheid en medisch onderzoek, naast programma’s voor dienstverlening, onderwijs, toegang tot cultuur, milieubehoud en de veiligheid en ontwikkeling van Israel. Sinds 2009 heeft de Trust meer dan 100 miljoen dollar geschonken aan programma’s voor en onderzoek naar type 1 diabetes via het Helmsley Type 1 Diabetes Program. Voor meer informatie, ga naar www.helmsleytrust.org.

Bron: Medtronic

Recente artikelen